Herdenken en vieren in Nieuw-West

Nieuws
Herdenken doet Nieuw-West op verschillende plekken.
Herdenken doet Nieuw-West op verschillende plekken. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Op 4 en 5 mei vinden verschillende activiteiten plaats. Op 4 mei wordt er in stilte herdacht en op 5 mei worden de vrijheden gevierd. Er is een rijk en gevarieerd programma samengesteld voor jong en oud.

Op 4 en 5 mei wordt Plein ‘40-’45 omgetoverd tot een plek voor bezinning en ontmoeting voor alle bewoners en gebruikers van het plein.

Herdenken

Plein ‘40-’45 is het tweede herdenkingsplein van Amsterdam. Bij deze herdenking van 19.30 tot 20.30 uur speelt het Carillon ‘The Last Post’. Bezoekers houden om 20.00 uur 2 minuten stilte. Daarna zingen zij gezamenlijk het Wilhelmus. Kortom: een prachtig programma om samen de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog te herdenken en van alle oorlogen die daarna nog zijn gekomen.

Op vijf andere locaties heeft een lokaal comité zich ingespannen voor een mooie herdenking met de buurt. Dat gbeeurt op zaterdagavond 4 mei op: Haarlemmerweg (Slotermeer) ter hoogte van de Coronelstraat 1, Sierplein (Slotervaart), Osdorperweg 632, (Osdorp)Meer en Vaart/ Osdorpplein (Osdorp), Joop Woortmanplein (De Aker, Osdorp).

Om 20.00 uur is er 2 minuten stilte, voorafgaand is er op alle plekken een programma. Op het Osdorpplein is ook een herdenking in de ochtend, van 8.30 tot 09.00 uur.

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag brengt mensen samen en versterkt de banden binnen de samenleving. Het is een dag waarop mensen van alle achtergronden en leeftijden samenkomen om vrijheid te vieren en te waarderen. In Amsterdam, een stad met een diverse bevolking, is het vieren van Bevrijdingsdag een gelegenheid om verbinding te creëren tussen verschillende gemeenschappen.

In samenwerking met buurtbewoners en culturele makers uit de buurt, is er een rijk en gevarieerd programma samengesteld voor jong en oud. Zo kan er op zondag 5 mei op Plein ‘40-’45 van 12.00 tot 19.00 uur worden genoten van de vrijheidsmaaltijd en van muziek, workshops en kinderactiviteiten. Dit jaar zijn de wensen van bewoners en gebruikers van het plein in kaart gebracht. Lokaal talent en culturele makers uit de buurt hebben het programma gemaakt. Het is belangrijk dat iedereen zich welkom voelt tijdens de Meidagen op Plein ‘40-’45. Meer informatie en de programma’s op de website van het Amsterdams 4 en 5 mei comité.