Lab grown diamanten: een duurzaam en betaalbaar alternatief

Partnerbijdrage
De Lab grown diamant.
De Lab grown diamant. (Foto: aangeleverd)

WEST - Diamanten zijn al eeuwenlang een symbool van schoonheid, luxe en liefde. Maar wist je dat er ook diamanten zijn die in een laboratorium worden gemaakt? Deze diamanten hebben dezelfde chemische samenstelling, fysieke eigenschappen en optische kenmerken als natuurlijke diamanten, maar ze zijn niet afkomstig uit de aarde.

Lab grown diamanten worden geproduceerd door middel van twee technieken: high pressure high temperature (HPHT) en chemical vapor deposition (CVD). Bij HPHT wordt een klein stukje natuurlijke diamant blootgesteld aan hoge druk en temperatuur, waardoor het groeit tot een grotere diamant. Dit is een proces wat enkele weken in beslag neemt, in tegenstelling tot miljoenen jaren onder druk in de hele diepe ondergrond van de aarde. Bij CVD wordt een gasvormig mengsel van koolstofatomen in een vacuümkamer gebracht, waar het zich hecht aan een dunne plaat van natuurlijke diamant, waardoor er laagjes diamant ontstaan, ook dit proces neemt weken in beslag.

Diamantslijper

De diamant die daardoor ontstaat is net zo ruw en onbewerkt als wanneer hij uit de grond zou komen, dus hierna moet de steen nog de volledige bewerking van een diamantslijper doorlopen voordat hij als prachtig glimmend sieraad verwerkt kan worden.

Lab grown diamanten hebben veel voordelen ten opzichte van natuurlijke diamanten. Ten eerste zijn ze milieuvriendelijker, omdat ze geen mijnbouw, ontbossing of watervervuiling veroorzaken. Ten tweede zijn ze ethischer, omdat ze geen conflicten, mensenrechtenschendingen of kinderarbeid in verband brengen. Ten derde zijn ze goedkoper, omdat ze minder schaars en minder gereguleerd zijn dan natuurlijke diamanten.

Lab grown

Lab grown diamanten dus een duurzaam en betaalbaar alternatief voor iedereen die op zoek is naar een sprankelend sieraad of een romantisch geschenk. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en maten, en ze kunnen worden gebruikt voor ringen, oorbellen, kettingen en andere juwelen.

Wil je meer weten over lab grown diamanten, voor een prachtig Valentijns geschenk, ga dan eens kijken bij Nusselein Juweliers in de Kinkerstraat 284-286 in Amsterdam. Zij kunnen u alles vertellen en hebben een mooie collectie in voorraad.