Sportpark De Eendracht in de race voor ‘Sportaccommodatie van het Jaar’

Partnerbijdrage
Afbeelding

NIEUW-WEST - Aan de rand van de stad, in stadsdeel Nieuw-West, blinkt een enorm sportpark waar je kunt klimmen, tennissen, voetballen, padellen, survivalrunnen, beachvolleyballen en meer. Op Sportpark De Eendracht liggen tal van velden, clubhuizen, banen, een survivalparcours en een heus rugbystadion. Voor NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen was het duurzame, toekomstbestendige karakter de reden om het sportpark aan de Bok de Korverweg te nomineren voor de titel ‘Sportaccommodatie van het Jaar’. Woensdag 15 mei wordt de winnaar bekend gemaakt. 

Nieuw-West mag trots zijn op haar sportpark in Geuzenveld. Sportpark De Eendracht is volgens de jury duurzaam én multifunctioneel. Oftewel: het sportpark gaat goed mee met de tijd door stap voor stap minder CO2 uit te stoten, het biedt meer dan alleen de bekende sporten aan en is toegankelijk ook voor kwetsbare groepen. Een sportpark met maar liefst zeventien sportclubs, meer dan twintig sportaanbieders en met onder andere warmtepompen en energie-opslag die moeten leiden tot een energieneutraal sportpark in 2028.

Maatschappelijke impact

Doel voor ogen “We zijn een dynamisch sportcentrum met een jaarlijkse maatschappelijke impact van meer dan 11 miljoen euro,” vertelt directeur Menso de Maar. Een sportpark met een doel voor ogen is het. ‘Eendracht 2028 - Toekomstbestendig, samen sterk’ is de naam van de visie die de komende jaren wordt uitgerold en dat moet leiden tot een sportpark dat niet alleen een centrum voor sport is, maar ook een sociaal en duurzaam knooppunt voor de Amsterdamse samenleving. Sociaal en duurzaam In de praktijk betekent dat onder andere aandacht besteden aan gezonde voeding en beweging voor de jeugd, het ondergronds integreren van een warmtenet van Ecensy waardoor het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam van het gas af is (en energieneutraal opereert) en de inzet van een elektrische buurtbus en een fietsservicepunt, in samenwerking met Otis Easy Bikes, ter ondersteuning van vervoersvereniging Tuinen van West. En niet te vergeten de samenwerking met lokale moskeeën en actieve vaders om op het sportpark het offerfeest en suikerfeest te organiseren. Kortom: sociaal en duurzaam.

Hoogste slagingspercentage

Menso de Maar is ook trots op de educatieve waarde van De Eendracht. “In ons Sportverzamelgebouw ‘Spark United’ zit bijvoorbeeld de Urban Talent Academy. Hier krijgen leerlingen van het Orion College en ROC TOP les en is er een naschoolse opvang voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Op de Urban Talent Academy halen veel jongeren hun startkwalificatie en de klassen kennen het laagste ziekteverzuim en hoogste slagingspercentage van alle ROC TOP-vestigingen!” Ook andere kwetsbare groepen vinden hun plek op het sportpark. De Maar: “Meer dan twintig mensen met een arbeidsbeperking voeren werkzaamheden op het sportpark uit en samen met onder andere Stichting Samen Is Niet Alleen zijn er goede initiatieven om mensen op en onder de armoedegrens te helpen.” 

Geen concurrentie

Genoeg reden voor de jury om Sportpark De Eendracht te nomineren dit jaar. De vijf genomineerden voor de titel ‘Sportaccommodatie van het Jaar’ worden komende tijd in een film nader voorgesteld. Op woensdag 15 mei is de feestelijke bekendmaking in Opeinde (Friesland). De Maar ziet geen concurrentie. “Die is er natuurlijk wel, maar als je het hebt over zo duurzaam mogelijk een sportpark beheren, zijn we alle vijf gewoon erg goed bezig. Wie er ook wint, iedereen wordt er beter van.” En áls Sportpark De Eendracht wint? “Dat zou natuurlijk een mooie stimulans zijn om op deze weg door te gaan!”

Meer weten over Sportpark De Eendracht? Zie onze website op www.sportparkdeeendracht.nl!

‘De Kracht van Eendracht’ is de naam van het programma om Sportpark de Eendracht duurzamer en meer circulair te maken en om via sport en bewegen tal van sociaal-maatschappelijke doelstellingen te realiseren. Op de website www.socialhandprint.com kun je zien hoe groot de positieve impact van een organisatie op de samenleving is volgens de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. De impact van alle activiteiten op Sportpark de Eendracht zijn berekend op maar liefst 11 miljoen euro! 

De 5 beste van de 68 Uit 68 inschrijvingen koos de jury vijf sportaccommodaties die uitblinken in visie op duurzaamheid en in creativiteit om de verduurzamingsplannen uit te voeren. De genomineerden zijn:

* Stichting Sportpark De Eendracht (Amsterdam)

* Hockeyclub DHC Hudito (Delft)

* Voetbalvereniging FC Weesp

* Korfbalvereniging Sparta/MFC De Molenstreek (Zevenhuizen)

* Multisportvereniging SF Deinum