Allard Kalff: ‘Het evenement waar ik zoveel aan te danken heb’

Sport
Allard Kalff.
Allard Kalff. (Foto: Aangeleverd)

ZANDVOORT - “De F1 races begin jaren ’70 van de vorige eeuw wakkerde bij mij een vuurtje aan om ook autocoureur te worden. Fantastisch. De snelheid, de geur, het lawaai en natuurlijk ook het gevaar. Jazeker autosport was gevaarlijk, overigens dat is het nog steeds.”

“Als klein jongetje vanaf het Scheivlak tot en met Tunnel-Oost daar keken we vanaf de vrijdag alles. Zo mooi. Eind jaren ’70 had ik ook de hoofdingang ontdekt. Racen dat is wat ik wilde. Gewoon zo hard mogelijk over het circuit rijden. Karten? Nee nooit gedaan. Cursus, Formule Ford kopen en gas erop. Allemaal heel simpel. Ik met mijn broer op stap. Beetje spijbelen van school en gas erop.”

Veel gebracht

“Dat racen bracht me veel. Natuurlijk over de hele wereld maar toch altijd blij als ik op Zandvoort kon racen. Nu spoelen we even door naar de aankondiging van de Dutch GP een paar jaar terug. Sta ik met Erik Weijers, medewerker bij het circuit, een beetje te filosoferen. Ineens staan er wat mensen om ons heen die mij vragen of ik erbij ben. Nou heb ik na al die jaren de regel dat ik alleen naar een circuit ga om te racen of te werken. Oké uitzonderingen daargelaten. De Dutch GP zou ik best leuk vinden om donderdag of vrijdag even te bezoeken maar de rest van het weekend zou ik lekker thuis zijn. Of je komt werken zegt Erik, toch. Ja wat zou ik moeten doen dan? Nou circuit speaker. Na lang beraad, ongeveer 0,1 seconde, zei ik natuurlijk. Iets mooiers kon ik me bijna niet voorstellen.”

‘Vandaag is de dag waarvan we hoopten dat ie ooit nog eens zou aanbreken’

“Zo begon ik vrijdag ochtend met de woorden: Dames, heren, meisjes en jongens. Vandaag is de dag waarvan we hoopten dat ie ooit nog eens zou aanbreken maar waarvan we dachten dat ie nooit meer zou komen en mag ik de woorden zeggen waar ik jaren lang alleen van kon dromen. Welkom bij de Grand Prix van Nederland.”

Tranen in de ogen

“Ik had nog net geen tranen in mijn ogen. Van het kleine jongetje dat vijftig jaar eerder door de duinen struinde naar het mooiste baantje. De twee jaren erna zaten mijn werkzaamheden voor ViaPlay het doen van circuit commentaar in de weg. Ik vind dat echt jammer. Gelukkig zit ik nu nog meer midden in de actie met het hele ViaPlay team. Ook dit jaar weer ruim dertig uur live televisie. Mijn leven is mooi. Nu nog een mooi weekend.”

“Mocht u naar Zandvoort gaan, veel plezier. Ik heb het zeker.”