Nu te zien bij Cinema De Vlugt

Uitgaan
Kampong Lunetten.
Kampong Lunetten. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Bij Cinema De Vlugt, op steenworp afstand van Plein ’40-’45, Burgemeester de Vlugtlaan 125, draaien de allernieuwste films uit Hollywood, Bollywood en de rest van de wereld. Het gezellige Café De Vlugt is elke dag vanaf 12.00 uur geopend voor een lekkere kop koffie en een croissant of gebakje. De eerste film start rond 12.30 uur en de dag eindigt met een vertoning rond de klok van 21.00 uur. Tijdens de film kunnen bezoekers met een bak popcorn of nacho’s onderuit zakken in de comfortabele stoelen van de gloednieuwe filmzaal.

Première Augure

Koffi werd jaren geleden door zijn moeder verstoten, omdat hij een ‘zabolo’, Swahili voor kwaadaardige magiër, zou zijn. Nu trekt hij vanuit Europa terug naar zijn thuisland Congo, om samen met zijn Belgische vriendin zijn familie te bezoeken. Op een warm welkom hoeft hij niet te wachten.


Cairo. (Foto: aangeleverd)

Kampong Lunetten

Met de aankomst op 21 maart 1951 van de Kota Inten in Rotterdam begint de geschiedenis van de Molukkers in Nederland. Op dit schip en de schepen die volgden zitten in totaal 12.500 Molukkers; ex-KNIL-militairen en hun gezinnen. Lunetten is een van de plekken waar de Nederlandse regering hen onderbracht. Deze plekken waren veelal oude kazerneterreinen of kampen; zo was Lunetten ‘het oude Kamp Vught’. Lunetten werd een Moluks ‘dorp’ in de Vughtse natuur en is de enige van de woonoorden dat nog steeds op dezelfde plek staat en een actieve leefgemeenschap heeft. De Molukkers zouden destijds tijdelijk worden ondergebracht. Zij waren in afwachting van een spoedige repatriëring naar de Molukse eilanden. Maar dit is nooit gebeurd. In de jaren ’60 zijn veel Molukse bewoners vanuit Vught naar andere steden en dorpen in Nederland verhuisd. ‘Kampong Lunetten’ verweeft het bijzondere verhaal van toen met het levendige verhaal van nu. Een verhaal van ontgoocheling, van strijd én van sterke verbondenheid.

Ontdek Maluku Movienight: een unieke samenwerking tussen Cinema de Vlugt en Stichting Maluku Amsterdam. Stap in de wereld van film en culinaire verwennerij tijdens de Maluku Movienight. 

Maluku Movienight is veel meer dan alleen een filmavond. Het is een viering van cultuur en een uitnodiging tot het delen van verhalen. We willen niet alleen onze Molukse tradities delen, maar ook de bruggen slaan naar andere gemeenschappen in onze stad. 

Geniet voorafgaand aan de film van heerlijke gerechten uit de Molukse keuken en laat je daarna meenemen door mooie en boeiende verhalen op het witte doek. Ontmoet mensen uit de gemeenschap, maak kennis met de Molukse cultuur en maak nieuwe herinneringen.

Het programma ziet er als volgt uit: 18.15 uur start film; 19.45 uur eten en om 20.15 uur start Q&A, in café tijdens eten.

 Over Maluku Amsterdam

Stichting Maluku Amsterdam is een platform dat streeft naar verbondenheid, diversiteit en cultuuroverdracht binnen de Molukse gemeenschap in Amsterdam. Middels verschillende initiatieven wil de stichting een brug slaan tussen andere gemeenschappen in de stad. Dit doet zij door activiteiten te organiseren zoals workshops, netwerkbijeenkomsten, borrels en filmavonden voor jong en oud. Website: www.malukuamsterdam.com.


Augure. (Foto: aangeleverd)

 Derde editie Egyptian Classic Movie Night

Na twee fantastische Egyptische filmavonden met Studio Arabesquo, worden woensdag 17 april de Egyptische klassieker Bab el Hadid vertoond. Deze baanbrekende misdaadfilm uit 1958, geregisseerd door Youssef Chahine, brengt je naar de rauwe realiteit van het leven in de straten van Caïro. Voor de nationalisatie van de filmindustrie, doorbrak Chahine grenzen aan dit verhaal over de Egyptische arbeidersklasse. De film belicht dappere thema’s als gendergerelateerd geweld en onderdrukte seksualiteit, die tot nadenken stemmen. Ervaar de ongepolijste realiteit van het Egypte van die tijd en ontdek waarom deze film een historisch monument is in de Egyptische cinema.
Deze keer wordt de film ingeleid door Abdalla Daif, een Arabische filmexpert die meer zal vertellen over de film in onze knusse bioscoopzaal. Geniet van nootjes en een Fritz Kola die perfect passen bij de film. Na de film geniet je van livemuziek van Mehmet Polat in ons café.

Prolongaties in de filmzaal: Monkey Man | Melk | Les Indésirables | El Paraíso | Luca | Kung Fu Panda (NL + OV) | De Terugreis | Four Daughters | Tiger Stripes.