Museum Kranenburgh vraagt gemeente Bergen financiële steun

Algemeen
Afbeelding
(Foto: rodi.nl)

BERGEN - De coronacrisis heeft hard toegeslagen in de culturele sector - ook Museum Kranenburgh ontkomt niet aan de gevolgen. Het museum is in gesprek met de gemeente over een steunpakket.

Directie en Raad van Toezicht van het museum hebben afgelopen week een brief aan het college van B&W gestuurd waarin staat toegelicht wat de huidige financiële positie is en wat de vooruitzichten voor 2020 en 2021 zijn. Museum Kranenburgh moet drastische maatregelen nemen om de gevolgen van de coronapandemie het hoofd te bieden. De gevolgen voor het museum zijn groot.

Tekorten door corona

Het tekort wordt veroorzaakt doordat Kranenburgh vrijwel geheel afhankelijk is van publieksinkomsten. Deze inkomsten zijn dit jaar substantieel lager door de Coronacrisis en de anderhalve-metermaatregelen. Het museum ontving in 2019 ruim 70.000 bezoekers, verwacht een terugval naar 30.000 bezoekers in 2020, en moet nu flink bijsturen in organisatie, programmering en financiën. Desondanks stevent Kranenburgh naar het zich laat aanzien voor 2020 af op een exploitatietekort van €206.700 en wordt voor 2021 een tekort van €188.200 voorzien. Zonder steun van de gemeente komt het voortbestaan van het museum in gevaar.

In overleg met gemeente Bergen om tot een oplossing te komen

De komende maanden gebruikt het museum om de exploitatieprognose te actualiseren en in overleg met de gemeente tot een oplossing te komen. Directeur Mariette Dölle: “Wij willen voortbouwen op het succes van 2019 en bijdragen aan het herstel van het maatschappelijk verkeer. Daarin vinden we de gemeente aan onze zijde. Het is nu zaak te handelen en te kiezen voor een stevig financieel fundament voor deze prachtige plek”.

 Over het museum

Museum Kranenburgh is een belangrijke drager van de culturele identiteit van kunstenaarsdorp Bergen. De Bergense School, Charley Toorop, Lucebert waren hier thuis, en hun werk wordt door het museum getoond. Regelmatig snijdt het museum actuele maatschappelijke thema’s aan met spraakmakende tentoonstellingen en weet hiervoor een landelijk publiek te interesseren.

Vanaf 8 juli start de door de coronasluiting uitgestelde hedendaagse kunsttentoonstelling “Lucht” en presenteert het museum werk rondom de Bergense school uit de eigen collectie.