Jack wil ‘Facts zien’ maar krijgt ‘Vaccine’

Algemeen
Kritische Jack betoogt om te kijken naar de feiten
Kritische Jack betoogt om te kijken naar de feiten Foto: Pexels.com

EGMOND AAN ZEE - Drie jaar geleden verhuisde hij - vanuit het Engelse Kettlewell - naar Egmond aan Zee. Jack Livingstone (28) kijkt met verbazing toe hoe de wereld momenteel instort. In zijn onvrede belde hij het RIVM vorige week en stamelde hij met een half Engels accent ‘ik wil facts zien’. Dat pakte echter verkeerd uit: ‘’Ik kreeg een vaccine’’, vertelt een razende Jack terwijl hij zijn English Breakfast naar binnen werkt. Een ongelukkig misverstand?

Rubriek: Satire met Michel Ranzijn

Avondklok? Ze zijn getikt

‘’Better late than never’’, vertelt Jack over het late excuus van een woordvoerder van het RIVM. ‘’It’s not rocket science. We moeten de facts onder ogen zien. De mortality-rate ligt op 0.2 procent en maybe wel lager. Griepdoden worden geregistreerd wanneer ze ‘actually’ dood gaan aan de griep. Coronadoden ook wanneer ze doodgaan aan onderliggende aandoeningen. Het officiële cijfer in Nederland aan directe coronadoden is net iets meer dan 300. Oftewel, de maatregelen staan in geen enkel opzicht in relation to the virus’’, benadrukt Jack nogmaals. Is Jack gek?

Niet normaal

Het echte virus is volgens Jack de regering zelf: ‘’How is this allemaal mogelijk? We kunnen toch allemaal deze facts zien?’’ Jack blijft volharden in zijn missie en zoektocht en besluit zijn relaas met een positief Engels gezegde: ‘’Every cloud has a silver lining’’, aldus een kritische Jack, die vurig betoogt om te kijken naar de feiten. ‘’Avondklok? Ze zijn getikt.’’

Let op: satire is een kunstvorm waarbij op humoristische wijze maatschappijkritiek (of een knipoog) wordt gegeven. Dat kan via ironie, sarcasme en andere vormen van taalkunst. Meer satirisch nieuws uit Echtmond? Check deze van twee weken terug..