Hinkeldicht van Gert-Jan Kooren
Hinkeldicht van Gert-Jan Kooren Foto: Aangeleverd

Jubileumeditie: 25 jaar Schoorlse Kunsten

Algemeen

SCHOORL - Een koud kunstje moest het worden. Honderd beroepskunstenaars met zestig projecten op zeventien locaties door heel Schoorl laten stralen. Dat ging - om de welbekende reden - eerder dit jaar niet door. Nu gaat het alsnog gebeuren: beroepskunstenaars van de non-profit Stichting Schoorlse Kunsten - kortweg SchoK - organiseren 23, 24, 25 en 26 september dé vijfentwintigjarige jubileumeditie ‘Schoorlse Kunsten’.

Ondergedompeld in wereld van kunst

Sinds 1997 wordt in het Noord-Hollandse duindorp deze bijzondere, gratis toegankelijke kunstmanifestatie georganiseerd. Voorzitter en oprichter van de Stichting Jaap Borgers (73) is vooral positief gestemd: ‘’Of het nu wél doorgaat? We gaan het zien. Ik ben optimistisch. Alles is dusdanig georganiseerd dat we - in geval van slecht weer - uitwijklocaties hebben. Óf, door corona, kleinschalig door kunnen pakken. Het gaat hoe dan ook lukken; desnoods wat kleiner.’’

Professioneel

Al 25 jaar beeldende kunst, theater, film, dans, muziek, literatuur, poëzie en nieuwe media, met de nadruk op samenwerkingsprojecten en experimenten. Wat kun je deze editie als bezoeker verwachten? Ditmaal komen zo’n vijfentwintig kunstenaars uit het buitenland, dat niet geheel toevalligerwijs samenvalt met het 25-jarig jubileum. De artistieke bijdragen zijn zoals altijd van hoge (Internationale) kwaliteit. Wie denkt dat het hier gaat om kunst- en vliegwerk, heeft het dus goed mis.

‘Het gaat hoe dan ook lukken’

‘’We hebben een strenge selectie waaruit moet blijken of iemand professioneel genoeg is om mee te kunnen doen. Het gaat bij ons om de inhoud en daarom zijn alle dagen bijzonder. Niet alleen de opening en sluiting’’, onderstreept Jaap, die na 25 jaar nog altijd als een begenadigd kunstenaar vol passie toeleeft naar het evenement. ‘’Het feestje hebben de kunstenaars na afloop.’’

Oude knakkers

Jaap stond aan de wieg van SchoK. Het begon allemaal zo’n vijfentwintig jaar geleden met de vraag, of eigenlijk wens, vanuit hotel Jan van Scorel om ‘de boel wat op te vrolijken met wat kunstenaars’. Dat was een eenmalige tentoonstelling, maar Jaap pakte door. ‘’Ik heb toen al die kunstenaars bij elkaar geroepen, zo’n zestig man, met het idee om een manifestatie te organiseren met professionele kunstenaars. Zo werd SchoK geboren. Voor een groot deel zijn we eigenlijk oude knakkers’’, grapt Jaap, die er haastig bij zegt dat alle leeftijden zijn terug te vinden. ‘’De eerste tien keer was SchoK jaarlijks, maar sinds 2006 is het een zogenaamde biënnale, oftewel een tweejaarlijkse kunstmanifestatie.’’

Gratis toegang

Alle projecten, installaties, voorstellingen en concerten zijn tijdens SchoK gratis toegankelijk. Donderdagavond is de opening en vrijdag tot en met zondag is het mogelijk van 11.00 tot 17.00 uur een bezoek te brengen aan de kunstenaars en hun werk. s’Avonds vindt er een gecombineerd programma op één locatie plaats. Onder leiding van de onverminderd positieve energie van Jaap lijkt niks de organisatie van deze jubileumeditie in de weg te kunnen staan. 17 september maakt de overheid vervolgstappen bekend, dus dat lijkt nog een spannende horde te gaan worden. Jaap: ‘’We gaan ervanuit dat het steeds opener wordt en dat steeds meer mogelijk zal zijn.’’

SchoKadootjes

Nadat duidelijk werd dat SchoK verplaatst moest worden tot na de zomer, werd de kunstenaars gevraagd voor op de website een digitaal voorSchoKje te maken in de sfeer van hun project. Dit experimentje werd door 19 kunstenaars opgepakt en het resultaat is te zien als je doorklikt op www.schoorlsekunsten.nl en de SchoKadootjes open maakt. Er werd dus niet afwachtend stilgezeten. Met name Willem Schotten, die al twintig jaar de volledige vormgeving op zich neemt, was al in jubileumstemmig bezig met het drukwerk en de SchoK-krant die volgende week verschijnt in een bijlage van deze krant. Hierin is alle informatie te vinden over de projecten die van 23 t/m 26 september in Schoorl gaan plaatsvinden.

Vanwege corona kan maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk de locaties in. Zij worden verzocht naam en telefoonnummer of e-mail in te vullen. Reserveren is niet mogelijk., dus kom op tijd om de meeste kans te maken op een plek.

Afbeelding
Studiekring 50plus Bergen zoekt nieuwe leden Algemeen 7 aug, 12:16
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:43
Afbeelding
Vandaag in het duin: ‘Het duinviooltje’ Rubriek 6 aug, 10:56
Afbeelding
IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen Algemeen 6 aug, 06:07
Afbeelding
Sfeervolle kunstmarkt in hartje Bergen Algemeen 5 aug, 12:08
Afbeelding
Avondwandeling door Eendenkooi ‘t Zand Algemeen 5 aug, 07:03
Afbeelding
Cultuurprijswinnaars op laatste Lindegrachtconcert Algemeen 4 aug, 14:27
Afbeelding
Timmerdorp Egmond aan Zee 2022: ‘Timmeren en genieten’ Algemeen 4 aug, 13:31
Afbeelding
Acoustic Mix in Hoeve Overslot Algemeen 4 aug, 12:10
Afbeelding
Lichtjesdag Bergen 2022: ‘Nog altijd een magneet’ Algemeen 4 aug, 12:02
Afbeelding
Film van de Week: Supereroi Algemeen 4 aug, 11:00
Afbeelding
Raad van State: bank geen Lidl Algemeen 4 aug, 10:48
Afbeelding
Zeeweg naar Bergen aan Zee teveel racecircuit Algemeen 4 aug, 10:37
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.