‘Er toe doen, daar gaan we naar op zoek’

Algemeen
Van links naar rechts Rigtje Damstra, stagiaire Manon Niesten en Marcia Pronk
Van links naar rechts Rigtje Damstra, stagiaire Manon Niesten en Marcia Pronk Foto: Ed Bausch

EGMOND AAN ZEE - Dan lijkt het of alles compleet is in het sociale domein. Dat niemand tussen wal en schip valt. Er wordt goed en hard gewerkt. Maar toch….Marcia Pronk en Rigtje Damstra werkten onder meer voor het sociaal team en het sociaal onderwijs. Ze zijn vriendinnen van elkaar, hun gezinnen kamperen samen. Ze zijn zonder meer positief over hun vorige werkkringen. En toch knaagde er iets. ”Voor sommige jong volwassenen moet er eerst wat meer gebeuren voordat ze voor het eerst of opnieuw echt ergens kunnen werken.” Marcia en Rigtje hadden het er vaak over. Ze zetten een grote stap met de oprichting van de stichting Kust & Vliegwerk. “Onze deelnemers werkfit maken, dat is wat wij willen bereiken. En het andere doel is om behulpzaam te zijn in de samenleving die Egmond aan Zee heet.” Hun eigen dorp. Sinds 1 april zijn ze aan de slag, vanuit een deel van het oude postkantoor in het dorp.

DOOR: ED BAUSCH

Stichting Kust & Vliegwerk biedt deelnemers rust en tijd

“We werken met de deelnemers in Egmond aan Zee, maar ze komen uit het hele gebied van de gemeentes Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.” De Buch-gemeentes en de uitkeringsorganisaties zijn op de hoogte van de aanvulling die Marcia en Rigtje bieden met hun nieuwe stichting en ze zijn er blij mee. “Wij nemen meer tijd voor iemand dan in een gewoon traject voor integratie of re-integratie. Maar die tijd gaat zich later terugbetalen in een meer bewuste keuze voor een stap naar werk. Want onze deelnemers hebben wat meer tijd nodig om er achter te komen wat bij hen past, waar ze blij van worden.”

Neerwaartse spiraal voorkomen

Die laatste vraag stelden ze ook zichzelf, toen ze er over piekerden wat er anders kon in het werken in het sociale domein. “Er is voor onze deelnemers meer tijd nodig om te ontdekken wie ze echt zijn, waar ze goed uit de verf kunnen komen, waar ze zich echt gezien en gehoord kunnen voelen. En dan gaat het niet altijd om kennis die je hebt opgedaan, maar juist om het sociale deel. Niet iedereen past zomaar in een hokje, terwijl hij of zij toch van alles kan. Het verwachtingspatroon kan voor velen veel te hoog zijn, dat zagen wij zo vaak gebeuren. En als het wringt kom je zomaar in een neerwaartse spiraal. Dat moet anders kunnen. Vooral als je aan het begin staat van je werkcarrière. Dan is vertrouwen zó belangrijk.”

Saamhorigheid

De toegevoegde waarde is ‘saamhorigheid’. “Met onze deelnemers gaan we naar het verzorgingstehuis, naar een basisschool of……naar het eigen Egmondse duinlandje. “Daar kunnen we het landje bewerken, oogsten, de spullen naar een winkel of iemand toebrengen. Dat werkt heel erg goed. Maar de scholen en het verzorgingshuis zijn ook heel blij met de extra handen.” Marcia en Rigtje zijn zelf de professionele begeleiders. Ze hopen dat hun manier van werken kan groeien, met de menselijke schaal voorop als bijvoorbeeld het sociaal team ergens bij iemand een knelpunt heeft gesignaleerd. “Tussen wal en schip vallen, dat moet je niet willen hebben bij jong volwassenen die toch al kwetsbaar zijn. We zijn altijd samen op een dag met een deelnemer. We starten hier met koffie en we sluiten samen af.” Een mooie stap, die ook bij de ondernemers in Egmond in de smaak valt, want van alle kanten zijn spullen aangedragen. Instanties, mogelijke deelnemers en organisaties die een extra handje kunnen gebruiken: kijk op kustenvliegwerk.nl.