Uitbundig Egmond aan Zee
Uitbundig Egmond aan Zee (Foto: Ed Bausch)

Koningsgezind of niet: oranje waren we

Algemeen

BERGEN/SCHOORL/EGMOND AAN ZEE-We kunnen het nog, en hoe! Het dorp Bergen bewees zich als een Koningsdagmagneet voor de regio en trok bezoekers van heinde en verre voor een heel breed programma, breder dan ooit. Het organisatiecomité mag geprezen worden om zo’n lange dag voor elkaar te krijgen en om de inwoners van de gemeente zo bij elkaar te brengen. Het was een dag die veel weg had van eerdere onbevangen edities. Welk land heeft nou zoiets, dat iedereen zo zichzelf kan zijn, dat er van alles kan en dat het toch allemaal zo goed als zonder wanklanken gaat?

door Ed Bausch

Prachtige burgemeestersbas

Burgemeester Lars Voskuil is ook een man van het feest, maar gevoel voor plechtigheid valt hem zeker niet te miskennen. Hoe bijzonder is het dat een burgemeester zich voor een grote menigte, de muziekkorpsen en de scouting opstelt achter de microfoon en het Wilhelmus gaat zingen? “En”, zei hij, we houden het niet bij het eerste en meest bekende couplet.” Dus volgde ook het zesde couplet dat ook rept over ‘het verdrijven van de tirannie, die mij mijn hart doorboort’. Uit het hoofd zong hij, hoewel hij ook zei eigenlijk geen teksten te kunnen onthouden. De kinderburgemeester, Thomas Meereboer wenste daarna iedereen een prachtige dag. De oldtimers waren op dat moment al uit Bergen aan Zee komen aanrijden. Vroeger werden er dus nog leuke auto’s ontworpen. Uit de uitlaten kwam een geur, waarvoor je nu een vergunning zou moeten aanvragen en die je waarschijnlijk niet zou krijgen….

Dank aan de doorwerkers

In Schoorl heerste een gemoedelijkheid, met een kleine kleedjesmarkt bij het Klimduin en een enkele muzikant. In de Egmonden was naast de kleedjes en kleine maar dierbare activiteiten in de andere kernen Egmond aan Zee de trekker. Bijna alle winkels open, strandgewandel en stevige rock op het Burgemeester Eymaplein. Gewoon zonder tentje, op het gras klonken de regels ‘That’s alright mama, anyway you do’. Uit Elvis Presley’s ‘Shake, rattle and roll’, uit 1954. Nou, dat deed heel Nederland, hoe en waar dan ook. Terug in Bergen waren het de rock’n roll jurken bij Dansen bij Jansen op het terrein van de Ruïnekerk. Rock-a-billy, klein drumstel, staande bas, zanger/gitarist. Hoe simpel en hoe leuk. Je noemt een dag Koningsdag en een heel land viert simpel haar vrijheid. Met veel dank aan allen die woensdag gewoon werkten, in de zorg, aan de pomp, bij de politie, voor het tappen van de biertjes en op al die andere werkplekken.

Wilhelmus
Oldtimers
Schoorl
Afbeelding
Jurken
Afbeelding
Paardenstal een brug te ver Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Kruidenbuurt stelt zich open Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Daling WW in vrijwel elke sector Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Culinair Plaza kiest voor cashless Algemeen 17 aug, 13:51
Afbeelding
Amber Martensen van boekhandel Thomas Column Kees de Bakker 17 aug, 11:00
Afbeelding
Inschrijving eerste editie Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20 geopend Algemeen 16 aug, 15:26
Afbeelding
Dag van de duinen: gratis excursies rondom 45-jarig jubileum Duinbehoud Algemeen 16 aug, 14:56
Afbeelding
Laatste literaire wandeling dit seizoen door Groet Algemeen 16 aug, 13:48
Afbeelding
Aftrap eerste regiepunt respijtzorg Noord-Holland Algemeen 16 aug, 12:25
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Vlamnieuwe exposities bij De Kapberg Algemeen 15 aug, 09:53
Afbeelding
Volgende week weer ouderwets kermis in binnenstad Alkmaar Algemeen 14 aug, 15:27
Afbeelding
Wandelen door de paars gekleurde heide Algemeen 13 aug, 11:05
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.