Leo Bossers
Leo Bossers (Foto: Peter Hovestad)

‘Podium voor de lokale kunstliefhebber’

Algemeen

SCHOORL - ‘’Hoe is het toch mogelijk dat er zo’n grote diversiteit aan kunstenaars bestaat binnen een gemeenschap? Dat fascineert me.’’ Het zijn de woorden van Schik-voorzitter en kunstliefhebber Leo Bossers, die staat te trappelen om weer in verbinding te treden met lokale kunstenaars. Schik staat voor Schoorlse Inspirerende Kunsten. De derde editie van het evenement Schik in Kunst vindt plaats in het weekend van 11 en 12 juni. Aan alle nieuwsgierige bezoekers die willen genieten van de bloeiende lokale kunstgemeenschap: kom naar centraal startpunt De blinkerd en ervaar deze inspirerende kunstroute ‘voor, maar vooral door’ Schoorl. Beide dagen te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur.

Wat kun je verwachten? Een gecombineerde tentoonstelling van kunstwerken bij deelnemers thuis, op verzamellocaties en in Dorpshuis de Blinkerd in Schoorl. Aan elkaar verbonden door een kunstroute. Professionele, semiprofessionele en serieuze amateurkunstenaars, woonachtig in Schoorl, Groet of Camperduin of met een andere aantoonbare relatie met het dorp zijn dit weekend te bewonderen. Het evenement heeft een enorme aantrekkingskracht op de regio. In tegenstelling tot bezoekers worden kunstenaars van ‘buitenaf’ echter niet toegelaten. ‘’We krijgen veel vraag, maar we houden vast aan het lokale concept’’, legt Leo uit, die met name uitkijkt naar de enorme diversiteit van kunstzinnige uitingen. ‘’Ja, daar wil ik graag kennis van nemen. Hoe is het toch mogelijk dat binnen een leefgemeenschap zoveel talent zit? Die breedte van waaruit nieuwe ideeën en leven kan ontstaan, dat vind ik mooi om te ontdekken. Uiteindelijk draait het allemaal om verbinden en inspireren.’’

Startpunt

Dorpshuis de Blinkerd - gelegen aan de Heereweg 150 - is dé locatie waar alle deelnemende partijen iets van hun werk tentoonstellen. Een centrale expositie van alle kunstenaars, maar ook bijvoorbeeld werken van basisscholieren van Basisschool Het Klimduin. Kortom, ideaal om van daaruit als bezoeker te oriënteren. Ook Leo, betrokken als initiatiefnemer bij de eerste editie in 2016, kan niet wachten. ‘’Ik ben een beetje hebberig wanneer het om kunst gaat’’, lacht de voorzitter, die toegeeft dat z’n huis volstaat met beelden van bekenden. ‘’Beeldende kunst is iets waar veel mensen mee bezig zijn. Dat is één van de idealistische redenen dat Schik werd opgericht in 2015: om een podium te bieden aan de lokale kunstliefhebber. Al dan niet professioneel van aard.’’

Van onderaf

Leo, die zelf in 2000 begon met schilderen, legt uit dat de kracht van Schik in de ongedwongen sfeer zit: ‘’Het is een feestje. We krijgen heel veel positieve reacties terug.’’ Beeldende kunst bevorderen binnen Schoorl, daar gaat het dus grotendeels om. ‘’Bottom up, de basis stimuleren,” voegt hij toe.

Exposities

Deelnemers stellen een tuin, atelier of woning open voor bezoekers. De winkeliers en horecagelegenheden bieden daarnaast ook ruimte aan exposanten. Deze locaties zullen herkenbaar zijn aan de geel/rode Schikvlag. Basisschool Het Klimduin exposeert dus ook. De groepen 5 en 6 hebben met kunstenaars maskers gemaakt. Een deel heeft geschilderd en ander deel kleimaskers gemaakt. In de Blinkerd wordt dat ook tentoongesteld. Tevens wordt daar een hoek ingericht door Scorlewald met hun werken. ‘’De Bergense galeriehouder Jan Louter stelt een tiental schilderijen ten toon van schilders uit de Bergense School verbonden aan Schoorl.’’

Informatie

Vrijdag 10 juni is om 16.30 uur de opening door de burgemeester voor genodigden. Zaterdag en zondag zijn de officiële bezoektijden van 11.00 tot 17.00 uur. Ook is er een app en een website - schikinkunst.nl/route - waar de route is terug te vinden.

Alle informatie terug te vinden via schikinkunst.nl.

Afbeelding
Avondwandeling door Eendenkooi ‘t Zand Algemeen 5 aug, 07:03
Afbeelding
Cultuurprijswinnaars op laatste Lindegrachtconcert Algemeen 4 aug, 14:27
Afbeelding
Timmerdorp Egmond aan Zee 2022: ‘Timmeren en genieten’ Algemeen 4 aug, 13:31
Afbeelding
Acoustic Mix in Hoeve Overslot Algemeen 4 aug, 12:10
Afbeelding
Lichtjesdag Bergen 2022: ‘Nog altijd een magneet’ Algemeen 4 aug, 12:02
Afbeelding
Film van de Week: Supereroi Algemeen 4 aug, 11:00
Afbeelding
Raad van State: bank geen Lidl Algemeen 4 aug, 10:48
Afbeelding
Zeeweg naar Bergen aan Zee teveel racecircuit Algemeen 4 aug, 10:37
Afbeelding
Jos Teeuwisse namens Stichting Oer-IJ Gastcolumn Duinstichting 4 aug, 09:57
Afbeelding
NN Group blijft hoofdsponsor Egmond Halve Marathon Algemeen 3 aug, 12:40
Afbeelding
Lichtjesavond Bergen 2022: het gaat weer gebeuren Algemeen 3 aug, 12:39
Afbeelding
Caribbean weekend in Egmond aan Zee Algemeen 3 aug, 12:34
Afbeelding
Verloren bibliotheken op kunstmarkt Algemeen 3 aug, 11:10
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.