Wandelpuzzeltochten Bergen starten weer

Algemeen
Twee van de organisatoren, Irmgard Leijen, links, en Esther Bleeker met de Berger vlag bij het vertrekpunt op het Plein
Twee van de organisatoren, Irmgard Leijen, links, en Esther Bleeker met de Berger vlag bij het vertrekpunt op het Plein (Foto: Ed Bausch)

BERGEN - Bij terugkomst op het Plein moet je raden hoeveel knopen er in het potje zitten. Onderweg kun je proberen je te herinneren wat er op een gevel stond van een huis waar je net langs bent gelopen. De naam van een bermplantje noemen, aangeven waar de naam van een straat aan is ontleend. Bedenk het maar. Zo simpel en zo vreselijk dat er iedere keer bijna tweehonderd mensen meelopen met de befaamde Bergense wandelpuzzeltochten, soms hele gezinnen. Het is op zeven achtereenvolgende maandagen, 4 juli de eerste, 15 augustus de laatste. Om 19.00 uur uur aanmelden bij het luikje in Stef’s Eten en Drinken, het vertrek is om 19.15 uur en een klein kwartiertje nadat de laatste loper is gearriveerd begint er al weer zoiets leuks: Wie gaat er naar huis of vakantieverblijf met een flink blok chocola, een fijne fruitdoos of een bioscoopbon? De Berger middenstand doet goed mee aan de prijsuitreiking, er is luid applaus voor iedere winnaar. Wie deze zomer meer dan vijf keer heeft meegelopen mag meedingen naar een extra prijs. Deelname is 2 euro per persoon, net als voor de huidige inflatie. Een website is er niet, van te voren inschrijven kan en hoeft niet, gewoon komen.

door Ed Bausch

Unieke traditie geeft velen plezier

“Nog nooit heb ik dezelfde route gelopen.” Hans Beemdelust uit Almere gaat dit jaar voor de 43ste keer meelopen. “Je loopt iedere keer ongeveer vijf kilometer vanuit het centrum door de laantjes, soms door bos of duin, langs de prachtige weilanden rond het dorp. Mijn vrouw en ik vermaken ons altijd prima. Het is nu voor het eerst dat onze dochter niet meeloopt. Eén keer konden we niet van de partij zijn, toen waren we op een tropische cruise.” Hans’ vrouw doet al voor de dertigste keer mee, ze is nu wat gehandicapt. “” Maar reken maar dat ze de route er op hebben nagelopen, dat we er met de scootmobiel doorkomen.” En zo geeft hij een groot compliment aan de organisatoren voor hun zorgvuldigheid. Het begon ooit bij, jawel, Henk Jellema. Hij vond dat er voor de toeristen toch wat te doen moest zijn.

Jellema-bankje

Bij de boom bij het vertrek- en aankomstpunt staat al jarenlang het Henk Jellema-bankje, ter ere van zijn inspanningen (wat is dat nu, het bankje is weg!). Zijn werk is later overgenomen door elkaar opvolgende vrijwilligers. Momenteel zijn het Ed Duin, Marijke van der Boom (beide niet op de foto), Esther Bleeker en Irmgard Leijen die de tochten organiseren, samen met twaalf anderen, die de routes bedenken, stempelpost zijn, verkeersbegeleider en dergelijke. Niet meer dan een werkgroep, geen stichting of vereniging. En ze hebben er na twee stille jaren weer veel zin in.

Mooie folklore

Iedere route kent zeven gebiedjes, zo delen we onze medewerkers in”, zegt Ed Duin. “Onderweg bij een controlepost kun je een vraag beantwoorden, of we delen een versnapering uit.” Iedereen loopt voor zich, maar je kunt ook aansluiten en bij vertrek en aankomst kom je vast en zeker in gesprek met misschien onbekende dorpsgenoten of met meelopers uit ‘verweggistan’. Want er zitten best wat randstedelingen tussen de meelopers, zelfs buitenlanders, die ook de charme zien van dit typische stukje folklore in Bergen. Laat je verrassen in en rond het dorp. Het moet wel heel erg hard regenen wil het niet doorgaan. Op dit stukje Plein kun je (nu nog….) schuilen. Loop maar eens een keertje mee, bezorg jezelf een fijne, grappige en zomerse maandagavond. Heel erg leuk!