Column Kees de Bakker: Nico van Langen over groen Groet

Column
Afbeelding
(Foto: )

Nico van Langen (Groet, 1971) heeft een pioniersfunctie als het gaat om Schoorl, Groet en Camperduin groener te maken. Hij heeft een belangrijk aandeel in de Facebook-pagina Natuurlijk Groet en Camperduin, die er is sinds 25 september 2021 en 180 volgers heeft. Hij is ook medeoprichter van de website Groet Goed. Tijd om de spotlight op hem te richten. 

De Facebook-pagina is aangemaakt door Janneke Mekken. “De reden dat ik Natuurlijk Groet en Camperduin heb opgezet, is omdat ik mij ernstig zorgen maak over de natuur en het milieu. Als je weet dat er wereldwijd nu 69% minder dieren zijn en in Nederland 40% tot 50% van de bijen- en vlinderpopulatie met uitsterven wordt bedreigd, vind ik dat ik in actie mag komen, hoe kleinschalig het ook is. Over twintig jaar wil ik niet tegen mijn kinderen zeggen: ‘Papa wist wel dat het niet goed ging met de natuur, maar had geen zin om daar iets aan te doen… sorry.’ Dat kan ik niet maken. Iedereen die in deze dorpen acties onderneemt op het gebied van natuur, milieu en klimaat kan op de Facebook-pagina iets plaatsen, met als doel om elkaar te inspireren. Ik ook.”

Als kind was Nico vaak buiten en in de natuur. “Bij veel mensen, zeker bij kinderen, zie ik dat ze een goed gevoel krijgen als ze buiten zijn. Daarnaast heb ik een jaaropleiding Permacultuur bij Taco Blom gevolgd. Hij is een expert op dit gebied. Onze eigen tuin is vijf jaar geleden omgezet in een ecologische voedseltuin met meer dan vijftien soorten fruit en allerlei kruiden. Ik wilde zelfvoorzienender zijn.”

Facebook-pagina en site

Op de Facebook-pagina is aandacht voor een bloemengazon, het aanbod van een William-perenboom die gratis aangeboden wordt met opbrengst van de Kofferbakmarkt. Het stimuleren van acties op het gebied van natuur, milieu, klimaat en eerlijk voedsel. Een voedselhaag voor meer leven in de tuin, de start van een ecologisch bedrijf en de kippenkoets, waarbij kippen al het daglicht krijgen wat ze wensen en voer krijgen zonder gifstoffen. Zijn het allemaal jouw initiatieven? “Ja, dat klopt. Behalve de website Groet Goed, die mede is opgestart met Ellen, Ray, Jennifer en Marja.”

Op de recent gestarte website www.groetgoed.nl worden eerlijke producten aangeboden: groenten, fruit, zuivel, vlees et cetera. “Inderdaad, het gaat om eerlijke geproduceerde en heerlijke producten van leveranciers en particulieren, die bij de teelt en productie zorgvuldig met natuur, milieu en dier omgaan. Er zijn nu negen lokale telers die de producten leveren en tot dusver zes particulieren. Iedereen uit de omgeving is welkom om groente, fruit, jam, kruiden, taart, cake of wat dan ook in te brengen. We vinden eigen inbreng juist belangrijk zodat nog meer mensen meedoen met overgaan naar lokaal, met elkaar en op een eerlijke manier geproduceerd waarbij de boer of inbrenger ook een eerlijke prijs krijgt en het product betaalbaar is voor de consument. Bij de opstart van de Stichting Groetgoed zijn we door Masteling Tweewielers, Van Til interieurs en Duingroet, met een koel-vriescombinatie gesponsord en ook Eldorado heeft ons enorm geholpen als afgiftepunt.”


Nico en Petra van Langen. (Foto: aangeleverd)

’De biologische schapenkaas loopt boven verwachting net als de overige zuivelproducten, de kippenkoetseitjes, maar ook de huisgemaakte jam. Daarnaast bieden we maandelijks poldervlees aan. Hier is altijd veel belangstelling voor. Verse groenten zijn in trek en vanaf april de in Camperduin geteelde asperges, de onbespoten verse aardbeien, de tomaten van Carnas. Vanaf juli de blauwe bessen en in het najaar is voor de biologische appels en peren veel belangstelling. Een deel van de groenten zijn donderdag geoogst en dezelfde dag beschikbaar op ons uitgiftepunt. Verser kan bijna niet.”

Wie wil bestellen kan dat doen vanaf vrijdag 20.00 uur tot maandag 20.00 uur op www.groetgoed.nl. “Wij zetten de bestellingen uit bij de leveranciers, halen die donderdagochtend op en de uitgifte is diezelfde dag vanaf 16.00 uur bij Eldorado. Men dient dus vooraf online te bestellen. Hierdoor blijven we niet met producten zitten en voorkomen zo voedselverspilling. Op mijn adres in Groet worden alleen zelfgeteelde producten verkocht. Nu staan er bijvoorbeeld aardbeistekken en frambozenplanten, seringen en bloesemtakken en vanaf april allerlei planten zoals zonnebloemstekken en tomatenplanten en de Camperduiner asperges.” De producten zijn bedoeld voor inwoners van deze gemeente. “Zo hoeven mensen geen kilometers te maken en houden we het lokaal.”


Uiterlijk maandagavond besteld, donderdag geleverd. (Foto: aangeleverd)

Nico onthult dat er een visie ligt om van Groet en Camperduin een natuurlijk dorp te maken. “Denk hierbij voorbeeld aan een maandelijkse recyclemarkt, natuurlijke tuinen, voedselkastjes waarin we overgebleven producten kunnen delen, groene daken, fruit- en notenbomen, natuurwandelingen, lenen en delen van spullen, een lokale fruitboomgaard in ere herstellen en het zelf maken en produceren van allerlei producten. Iedereen die een idee heeft en dit met elkaar of alleen wil vormgeven, is van harte welkom.”

Meedoeners

Van Langen vervolgt: “Ook tijdens de kofferbakmarkt Schoorl die zaterdag 6 april weer start, willen we meer voor de natuur doen en producten aanbieden, zoals lokale biologische groenten en fruit, gebruikte bouwmaterialen, een repair-hoek en zelfgekweekte of afgekeurde planten. Dit liefst samen met de lokale ondernemers. We hopen volgend jaar op dit vlak vanuit de gemeente medewerking te verkrijgen. Voor de opzet en het draaiend houden van Stichting Groetgoed hebben we geen subsidie nodig gehad. Het is gewoon enorm leuk en belangrijk om dit te doen. We willen daarbij niet afhankelijk zijn van welke overheidsinstantie dan ook. Zonder subsidie kan het ook prima en dat geeft een nog beter gevoel.”

Mail om mee te doen met een thema: samen@groetgoed.nl.

Nico en Petra van Langen.
Uiterlijk maandagavond besteld, donderdag geleverd.