Het 4 mei Comité onderdeel van de HVB

Cultuur
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

BERGEN - Al lange tijd wordt jaarlijks door het 4 mei Comité de Dodenherdenking in Bergen georganiseerd. Hiervoor stelt de gemeente subsidies ter beschikking. De herdenking bestaat uit een dienst in de Ruïnekerk, gevolgd door een Stille Tocht naar de Algemene begraafplaats aan de Kerkedijk. 

Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen bij de geallieerde begraafplaats om de meer dan 200.000 Nederlandse slachtoffers te herdenken, gevallen door het brute geweld van de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast wil de herdenking een krachtige waarschuwing zijn tegen oorlog, onderdrukking, discriminatie en antisemitisme. Het wil ook een appèl zijn tot waakzaamheid. Samengevat onder de woorden: ‘Dat nooit weer’.

Aansluiting

Het 4 mei Comité heeft in de afgelopen tijd aansluiting gezocht bij de Historische Vereniging Bergen. Onderdeel zijn van deze grote Bergense vereniging geeft het comité een sterke juridische basis en bevordert continuïteit, draagvlak en betrokkenheid. Hierover zijn in de afgelopen tijd besprekingen gevoerd met de Gemeente Bergen o.a. met burgemeester Lars Voskuil. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Historische Vereniging Bergen gisteravond in de Ruïnekerk is bekend gemaakt dat het 4 mei comité Bergen zich heeft aangesloten bij de HVB. Portefeuillehouder van deze werkgroep is Frans Leijen.

Afbeelding
Afbeelding