‘Geschiedenis maak je iedere dag, toen en nu’

Cultuur
Van links naar rechts Sjoerd Boersma, Marry Ranzijn, Fien Jansen en Willem Smit, de ‘Promocommissie’ van de vereniging
Van links naar rechts Sjoerd Boersma, Marry Ranzijn, Fien Jansen en Willem Smit, de ‘Promocommissie’ van de vereniging (Foto: Ed Bausch)

BERGEN - De geschiedenis van Bergen en Bergen aan Zee levendig houden en actueel maken. Dat doet de Historische Vereniging Bergen (HVB) en dat stopt nog lang niet. Er is zoveel om over te schrijven, zoveel om te organiseren. En het mooie is: het is een vereniging, waar iedereen met elkaar de schouders er onder zet. Om het programma voor de viering van weer een jubileum huis aan huis te bezorgen steken in een mum van tijd zeventig leden de hand omhoog. Dus iedereen weet: zaterdag 10 juni is het feest in en om de Petrus en Pauluskerk in de Dorpsstraat van Bergen. De HVB bestaat dertig jaar. Van 10.00 tot 17.00 uur is er voor iedereen een prachtig festijn waarin oude en nieuwe tijden samenkomen. Het roemruchte burgemeestersechtpaar Van Reenen loopt rond. “Ja, want het Bergen en Bergen aan Zee waar wij en de toeristen nu van genieten is vooral te danken aan hen, de tijd van het begin van de vorige eeuw.”

door Ed Bausch

Groot festijn rond jubileum Historische Vereniging Bergen

Voor leden en voor wie ter plekke lid wordt (het doel is om 10 juni de 2100 leden aan te tikken) is er een speciale editie van de Badbode. Dat was ooit (van 1910 tot 1950) een uitgave om het toerisme te stimuleren. Er werd precies genoteerd wie waarvandaan was gekomen om de duin- en zeelucht in de dorpen op te snuiven. Er stond zelfs in waar overnacht werd, met naam en toenaam. Zo ging het, en nu gaat het anders. “Die verbinding, van toen naar nu, dat is eigenlijk onze interesse. En dat is dus ook een belangrijk doel van de jubileumviering”, vertellen Marry Ranzijn (penningmeester van de vereniging en voorzitter van de Promocommissie), theaterdocent Willem Smit, kostuummaakster Fien Jansen en ledenadministrateur Sjoerd Boersma.

Kroniek

De vereniging heeft een ijzersterk fundament, waarbij maar liefst twaalf commissies heel autonoom hun werk kunnen doen en van alles kunnen beschrijven en organiseren. Aan voorzitter Niek Weel de taak om dit geheel draaiende te houden. Maar dat lukt wonderwel, te zien aan het enthousiasme van al die Bergenaren op het grote spandoek dat voor de Petrus en Pauluskerk staat opgesteld. Voor slechts een tientje ben je lid. En dan krijg je ook nog een paar keer per jaar de Bergense Kroniek thuisbezorgd. Dat zijn rijk geïllustreerde uitgaves met een bont scala aan onderwerpen waaraan de leden veel zorg, tijd en aandacht hebben gegeven. De artikelen zijn stuk voor stuk ook uitnodigingen om mooie dingen van ‘ooit’ te koesteren, misschien te hernieuwen en om stil te staan bij hun betekenis voor de toekomst, het ‘nieuwe ooit’.

Lenneke Ruiten zingt

Ze woonde een tijdje in Bergen, sopraan Lenneke Ruiten. Aan haar de eer om met pianist Thom Janssen de dag open te zingen, onder meer ‘Het Liedje van de Bergenaar’. In een theatrale opening met het échtpaar Van Reenen’, het huidige burgemeestersechtpaar Voskuil, de kinderburgemeester en diverse ambassadeurs van de vereniging. Schrijver Sjoerd Kuyper houdt een voordracht. Dan is er de presentatie van de eenmalige ‘Badbode’ door wethouder Ernest Briët. De expositie wordt geopend, met liefst veertig bijdragen met beeldmateriaal over allerlei onderwerpen. “Nostalgie, ja, en nieuwe nostalgie maak je nu, met elkaar.”

Vlag mee met de HVB

En dan start de dag, waarop de vereniging zeker drieduizend bezoekers verwacht. Honderd leden lopen rond in kleding van rond 1900. Er zijn voordrachten door de dorpsdichters, er is gekwak van ganzen, de Stofzuigerbus staat te pronken, de Harmonie speelt, er kan worden gewalst op de klanken van orkest Franje. Koetsjes rijden rondjes. Bezoekers kunnen op de foto, er zijn lezingen (waaronder die over Bergense culturele rellen) en er is nog veel meer om de historie te eren en de toekomst te vieren. Hulde aan de Historische Vereniging, nota bene een van de grootste historische verenigingen van het land. Wat een historie! Kijk ook op hvb-nh.nl en hang 10 juni de vlag uit. “Vlag mee met de HVB.”