VV Bergen en gemeente werken samen voor natuurgras

Duurzaam
Afbeelding
(Foto: Habro fotografie)

BERGEN - VV Bergen en de gemeente Bergen slaan de handen ineen voor een duurzame en toekomstbestendige voetbalclub. Het kunstgras van het hoofdveld van VV Bergen wordt vervangen door natuurgras. Natuurgras biedt veel voordelen voor de voetbalvereniging en is daarnaast een stuk duurzamer en beter voor het klimaat.

Kansen voor VV Bergen

Het besluit om over te stappen op natuurgras heeft verschillende redenen. Zowel duurzaamheid als het sportieve aspect waren doorslaggevend voor de keuze. Het nieuwe natuurgrasveld opent de deur voor een breed scala aan sportevenementen, waaronder KNVB-toernooien en wedstrijden van Jong Oranje. De club voldoet met natuurgras op het hoofdveld aan de eisen van deze organisaties voor hun wedstrijden.

“De overstap naar natuurgras onderstreept onze toewijding aan het verbeteren van de voetbalbeleving voor onze leden en vrijwilligers”, aldus Tom Pedroli, voorzitter van VV Bergen. Dat benadrukt wethouder Marco Wiesehahn-Vrijman (Sport): “Natuurgras biedt een betere speelervaring en verhoogt daarmee het plezier van de voetballers. Sporten is belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid. Het is voor het welzijn van onze inwoners dan ook positief dat ze met nog meer plezier het voetbalveld bij VV Bergen op kunnen.”

Circulair en duurzaam

De keuze voor natuurgras sluit aan bij de ambities van de gemeente Bergen rond duurzaamheid en klimaat. Het natuurgrasveld zorgt voor een betere waterafvoer, draagt bij aan een groenere omgeving en microplastics met alle nadelige gevolgen verdwijnen. Het gras neemt CO2 op en wordt niet zo heet als kunstgras bij hitte, wat met de opwarming van de aarde belangrijke positieve effecten zijn. Bovendien wordt het natuurgrasveld bij VV Bergen gerealiseerd met grond van het voormalige voetbalterrein van BSV, waar in de toekomst woningen worden gebouwd. De onderlaag van het kunstgras wordt weer gebruikt als onderlaag voor een andere gemeente in Noord-Holland. Hiermee worden de grondstoffen circulair ingezet wat duurzaam en kostenefficiënt is.

“De investering in een natuurgrasveld past perfect binnen onze bredere visie op duurzaamheid en klimaat”, aldus Ernest Briët, wethouder Verduurzaming. “Dit circulaire project toont de toewijding van de gemeente en VV Bergen aan een gezamenlijke toekomst waarin sport, duurzaamheid en de gemeenschap hand in hand gaan.”

Voetbalvereniging van de toekomst

In 2024 wordt de oude verlichting vervangen voor duurzame ledverlichting rondom de voetbalvelden. Het onderhoud van het veld dat nu nog met fossiele brandstof wordt uitgevoerd maakt plaats voor elektrische robotmaaiers. Deze worden opgeladen door de opgewekte zonne-energie op het laadstation. De gemeente werkt mee aan het verduurzamen van de velden, maar VV Bergen stopt daar niet. Op het clubgebouw liggen al 108 zonnepanelen, waardoor het complex energieneutraal is. Tot slot gaat de voetbalvereniging in de toekomst voor een gasvrij complex en steeds gezonder aanbod in de kantine. “Daarmee wordt VV Bergen echt een voetbalvereniging voor de toekomst. Voor nu en toekomstige generaties”, aldus voorzitter Tom Pedroli.

Afbeelding
Afbeelding