Allerlei acties om juf Brechje aan een eigen bus te helpen

Nieuws
Juf Brechje met op de achtergrond leerlingen uit groep 5 op het schoolplein
Juf Brechje met op de achtergrond leerlingen uit groep 5 op het schoolplein (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Ze zat er zelf op school. En sinds zeven jaar, toen ze achttien werd, geeft ze er extra lessen, gewoon omdat ze dat goed kan en thuis is op de school. Zo thuis dat iedereen op de Adriaan Roland Holstschool, de basisschool aan de Bergense Prins Hendriklaan, haar nu wil helpen aan een bus waar ze zelf met haar rolstoel in en uit kan komen. Om zelf naar school te kunnen rijden vanuit Heerhugowaard. “Ja, en om dan ook vrij te zijn om wat eerder te komen, of wat langer te blijven als dat nodig is.” Brechje is heel gemotiveerd om door te gaan met haar werk, dat ze als vrijwilliger doet. “Kinderen helpen met extra lessen, dat gaat heel goed, ik vind het prachtig.”

door Ed Bausch

“Dan kan ze zelf naar school komen”

“En ja, met de bus kan ik ook naar mijn paard als ik daar graag heen wil.” Twee dagen per week is ze op de school. En haar paard in de Starnmeer op een aangepaste manege, dat is haar andere liefde. “We hebben al een bus op het oog, waar alle aanpassingen al inzitten.” Met een uitklapbaar liftje kan ze dan zo de bus in en dan doorrollen naar de chauffeursplaats. “Daar kan ik met een joystick alles veilig doen en lekker op pad.” Voor wie een paar keer deed over het halen van het rijbewijs: wees maar jaloers op Brechje, ze verwierf het zo vurig begeerde papiertje na slechts 21 lessen! Ondanks haar handicap staat Brechje heel sterk in het leven. Ze levert graag haar bijdrage aan de samenleving.

Fijn met kleine groepjes

Brechje kan wel staan, maar niet lopen. Ze leidt aan EDS, het Ehlers-Danlos Syndroom. Dat is een erfelijke aandoening aan het bindweefsel. Daar kwam op haar twaalfde dystonie bij, neurologische onregelmatigheden met spierspanning. Toch kan ze van alles en ook heel goed praten. Volkomen gewoon. Ze geeft het liefst les aan kleine groepjes of 1 op 1, aan kinderen die wat achter lijken te lopen. En ze geeft extra Engels aan wie wat voorloopt op de lesstof. De school is heel blij met haar.

In juli het bevrijdende bericht?

Mirjam Benjamin heeft kinderen op de school en coördineert de actie voor de bus voor juf Brechje. “De bus kost dertigduizend euro. Daar zal ze jaren mee vooruit kunnen. Inmiddels zijn er al allerlei acties geweest en gaat de teller al richting de achtduizend euro. We deden een actie met koekjes, we stonden met klas vijf te zingen op het Plein in Bergen, we hielden een sponsorloop, er is een statiegeldactie gaande en de opbrengst van onze lentemarkt op het schoolplein komt helemaal ten goede aan de actie voor de bus. Maar we nodigen ook gewoon iedereen uit om bij te dragen aan dit mooie doel. Haar gemeente, Dijk en Waard zorgt voor de aanpassingen aan de bus. We hopen in juli het bevrijdende bericht te kunnen geven”, zegt Mirjam, die als ouder met kinderen op de school de actie voor juf Brechje coördineert.

geef.nl

Kijk op geef.nl, dan zie je al snel de actie voor juf Brechje. Donaties kunnen ook naar rekeningnummer NL17INGB0006344387 stichting Vrije Scholen Ithaka en vermeld voor de bus voor Brechje. En bezoek de lentemarkt, 20 april van 10.30 tot 14.30 op het schoolplein aan de Prins Hendriklaan.