Bregthoeve houdt open huis op 20 juni

Nieuws
Tanja Schipper, links en Dieuwke Ram laten de vernieuwde Bregthoeve zien, 20 juni ’s avonds houdt het hospice open huis.
Tanja Schipper, links en Dieuwke Ram laten de vernieuwde Bregthoeve zien, 20 juni ’s avonds houdt het hospice open huis. (Foto: Ed Bausch)

SCHOORL - Of eigenlijk is het in Bregtdorp. Want de accommodatie aan de Voorweg 55 heet niet voor niets de Bregthoeve. De plek waar je terecht kunt voor palliatieve en terminale zorg, als er nog maar een korte levensverwachting is. Een periode waar de Bregthoeve bij behulpzaam kan zijn, met comfort, goede medische zorg en verzorging en met liefdevolle volle aandacht. Tanja Schipper en Dieuwke Ram laten zien hoe het is geworden na de verbouwing en kondigen een open huis aan, op 20 juni van 18.00 tot 20.00 uur.

door Ed Bausch

Hospice in Schoorl fraai gerenoveerd

Aan de Voorweg wappert fier de vlag. Er is ruime parkeergelegenheid, alles ziet er fris uit en als de groene deur open gaat voel je meteen huiselijkheid. “En dat is ook wat we willen zijn, een thuis”, vertelt Tanja Schipper. Ze is namens de stichting Oase coördinator van de vrijwilligers. “Want die zijn op een plek als deze heel erg belangrijk. Zij zijn er voor de mensen die tijdelijk bij ons komen wonen, op ieder moment, voor een verhaal, voor een hand. Voor de juiste maaltijd op het juiste moment of als slaapwacht. Zij doen hun werk naast de uitstekende medische verzorging en andere zorghulp.”

Dieuwke Ram gaat voorop in de wandeling om de historische voormalige stolpboerderij. In dat pand en in nieuwbouw bevinden zich de zeven appartementen. “We noemen ze eigenlijk huisjes, want dat zijn het eigenlijk. Vorig najaar is het heropend, na een flinke renovatie. Het geeft rust om hier te zijn, als je daar aan toe bent. Het kan ook rust geven voor de mensen om je heen, die hier natuurlijk gewoon langs kunnen komen, wanneer ze willen. En huisdieren zijn ook toegestaan. Ieder huisje heeft een eigen voordeur.”

“Alles kan hier worden gezegd”

Tanja: “De Bregthoeve is er voor iedereen, ongeacht geaardheid, levensovertuiging of religie. Natuurlijk hebben de huisjes een vaste inrichting, maar je kunt zeker wat eigen spullen meenemen. Ieder huisje heeft bovendien een terras en er is ook een ruimte waar wat meer mensen bij elkaar kunnen zijn. Onze medewerkers zijn oprecht geïnteresseerd in de verhalen van de mensen die hier komen wonen. En alles kan hier worden gezegd, niets is gek of raar. We kunnen ook van alles regelen, bijvoorbeeld de wensambulance of een uitje naar het strand of door de duinen bijvoorbeeld. Of we kunnen zorgen dat iemand een levensloopverhaal komt optekenen. Ook een borreltje in een van de restaurants hier kunnen we mogelijk maken.”

“Het valt onder de gebruikelijke verzekering”

De Bregthoeve ligt vlakbij prachtige natuur en dat voel je ook als je in de vernieuwde tuin loopt, die dit voorjaar echt tot groei en bloei zal komen. “Er komen hier mensen uit een grote regio en we werken samen met Welzijn Bergen. Sinds vorig jaar zijn we één organisatie met het hospice in Alkmaar en met de respijtzorg die Huis Lioba in Egmond biedt. Maar in de Bregthoeve is die mogelijkheid van respijtzorg er ook”, vertelt Tanja. “De Bregthoeve was al lange tijd een goed hospice, eerst onder leiding van het echtpaar Van den Bosch. Nu hebben we de zekerheid van een sterke organisatie. Deze vorm van hulp tijdens een bijzondere laatste levensfase heeft echt een goede toekomst en is ook gewoon nodig. Het valt onder de verzekering. Er zijn wel hotelkosten van vijftig euro per dag. Als dat een drempel is, dan zoeken we naar wegen om dat te verlichten. We kunnen ook rekenen op donateurs die ons een warm hart toedragen.”

Vrij van dagelijkse zorgen

”Je bent hier een flink deel van je dagelijkse zorgen kwijt”, zegt Dieuwke, een van de 25 vrijwilligers. “Je kunt je hier echt vrij richten op de periode die je nog hebt, en daarvoor heb je van ons allemaal

alle aandacht. Zoals thuis.” De uitkomst van uw leven kunnen we niet veranderen, zo valt te lezen in de fraaie brochure. “Maar op de weg daar naar toe kunnen we veel betekenen”, zegt Tanja. 

Kijk ook op bregthoeve.nl.