Gemeente Bergen 4 mei en 5 mei 2024: dit is het programma!

Nieuws
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

BERGEN - 4 en 5 mei, de dagen waarop Nederland stilstaat om de slachtoffers van oorlog en onderdrukking te herdenken en de vrijheid te vieren, nodigt de gemeente Bergen alle inwoners uit om deel te nemen aan een bijzondere verhalenherdenkingstocht.

Op 4 mei, tijdens de Nationale Dodenherdenking, worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties herdacht. De herdenkingen vinden plaats in verschillende kernen van de gemeente Bergen en hebben als thema ‘Vrijheid’. Het Nationaal Comité vraagt met dit thema aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten en die nog steeds zichtbaar zijn.

Egmond

In de Egmonden vinden drie herdenkingen plaats om 19.00 uur:

In Egmond aan Zee vindt de herdenking plaats in de Protestantse Kerk aan de Trompstraat 2, met aanwezigheid van burgemeester Lars Voskuil en kinderburgemeester Tygo Fontijn.In Egmond aan den Hoef wordt de herdenking gehouden in de RK H.M.M. Alacoque Kerk aan de Herenweg 188, met vertegenwoordiging van de raad en muzikale ondersteuning door muziekvereniging Lamoraal van Egmont.In Egmond-Binnen is er een herdenking in de Abdijkerk aan de Abdijlaan 26, met aanwezigheid van wethouder Ernest Briët en muziekvereniging Eensgezindheid.

Na afloop van de herdenkingen vindt in Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen een kranslegging plaats.

Op 5 mei wordt de vrijheid naar de Egmonden gebracht door de Estafetteloop met het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen. De lopers eindigen hun tocht bij het oorlogsmonument in Egmond aan Zee, waar burgemeester Lars Voskuil hen zal verwelkomen.

Bergen

De herdenking in Bergen vindt plaats in de Ruïnekerk. Om 18.30 uur begint het programma met muziek in de Ruïnekerk, waarbij organist Frank van Wijk, zangeres Marianne Selleger en saxofonist Dirk Hooglandt optreden. Wethouder Yvonne Roos-Bakker vertegenwoordigt de gemeente.

Sprekers, waaronder verhalenvertelster Naomi Stern en Vincent Dekker, delen verhalen over Jaap Hemelrijk en Vincent Weijand. Gedichten worden voorgedragen.

Om 19.30 uur vertrekt de Stille Tocht naar de Algemene begraafplaats aan de Kerkedijk, waar om 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden, gevolgd door het volkslied en het hijsen van de vlaggen van de RAF. Kransen en bloemen worden gelegd bij verschillende monumenten, en de Vlam van de Vrijheid wordt ontstoken.

Om 21.00 uur vindt een Herdenkingsconcert plaats in de Ruïnekerk met muziek van diverse componisten en voordrachten van teksten en gedichten. De herdenkingsdienst wordt rechtstreeks uitgezonden via kerkinbergen.nl of rtv80.nl.

Schoorl, Groet en Camperduin

Voor Schoorl, Groet en Camperduin is er op 4 mei om 19.00 uur een plechtigheid op de Algemene Begraafplaats van Schoorl, gevolgd door een stille tocht naar het Oorlogsmonument Zijpersluis aan de N9.

De gemeente Bergen roept op om op 4 mei de Nederlandse vlag halfstok te hangen als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Op 5 mei mag de vlag voluit wapperen.