Dauwtrappen in Schoorlse Duinen

Nieuws

SCHOORL - Geniet vanaf de hoogste duintop van de eerste vogelgeluiden en de zonsopkomst tijdens het dauwtrappen. Traditiegetrouw wordt deze wandeling door de Schoorlse Duinen donderdag 5 mei, dus op Hemelvaartsdag gehouden.
De groep vertrekt tussen 4.30 en 5.00 uur vanaf Buitencentrum Schoorlse Duinen. De wandeling voor jong en oud wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer en Loopschool Together. Deelnemers kunnen kiezen uit de familieroute van zeven kilometer, de uitdagende route van vijftien kilometer of de kuitenbijter van 25 kilometer. Ieder loopt zijn eigen tempo. Onderweg treft men verzorgingsposten en Schoorlse Duinengidsen van Staatsbosbeheer die meer vertellen over de duinen. Vooraf aanmelden is noodzakelijk op www.staatsbosbeheer.nl/dauwtrapschoorl. Volwassenen betalen acht euro en kinderen vijf euro per persoon. Het is mogelijk om een ontbijt bij te boeken. Voor de afstanden 7 km en 15 km staat na afloop een Duinontbijtje à € 4,95 klaar bij Bosbrasserie IJgenweis. Voor de afstanden 15 km en 25 km is er een Strandontbijtje à € 8,50 bij de Strandtent van Hargen aan Zee.


Dansen op gras

Dauwtrappen is officieel in de vroege ochtend op blote voeten door bedauwd gras lopen. Het gebruik gaat terug naar de Germaanse tijd. De Germanen vierden de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Vroeger stond men op Hemelvaartsdag 's morgens om drie uur op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen, vandaar de term dauwtrappen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren. Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt aan Oorsprongweg 1.