Molen Kijkduin in vreugdestand

Nieuws

SCHOORL - Als dank voor zijn inzet van ruim 20 jaar als instructeur, trof molenaar Jan Kleverlaan ‘zijn molen’, aan de Molenweg in Schoorl, afgelopen zaterdag aan in vreugdestand. Jan wordt binnenkort 80 jaar. Ter ere van zijn verjaardag waren de wieken van De Kijkduin met vlaggetjes versierd.

Rond 10:30 uur werd Jan verrast door collega molenaars, opleiders, ambtenaren, ex-leerlingen en belanghebbenden uit het Noord-Hollands molen circuit. Allen kwamen om Jan te bedanken voor zijn trouwe dienst als opleider van vrijwillige molenaars. Genodigden feliciteerden Jan bij die gelegenheid ook vast met zijn 80ste verjaardag.
Molenaar Jan Kleverlaan is op zijn zestigste begonnen als leerling molenaar; hij volgde zijn opleiding in molen Kijkduin bij Tom Bos molenaar tot maart 2009. Molen Kijkduin is opleidingsmolen in Noord-Holland.
Jan Kleverlaan werd in 2003 instructeur bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars en heeft sindsdien tientallen leerlingen opgeleid. Jan wordt gekarakteriseerd als standvastig en zachtaardig en heeft de gave om goed uit te kunnen leggen. Met hart voor het ambacht heeft Jan menig leerling molenaar over de streep getrokken.


Koren op de molen
Het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM) is een landelijke vereniging die de molenaarsopleiding verzorgt ten einde monumentale windmolens als molen Kijkduin voor de toekomst te behouden. Hierdoor is het mogelijk dat vele honderden molens weer regelmatig draaien. Ofwel ‘koren op de molen’ van bevlogen instructeur Jan Kleverlaan.
En zo kwam het dat de huidige molenaars en molenaars in opleiding molen Kijkduin afgelopen zaterdag versierden. Zij zetten de wieken bij aanvang van de dag volgens gebruik in vreugdestand. Als wieken in de vreugdestand staan, dan staan de wieken niet helemaal in het midden, maar iets naar links. Zoals bij 5 over het uur op een klok. Dit gebruik komt uit een tijd waarin met de stand van de wieken berichten werden doorgeven. Anno 2016 is deze ‘molentaal’ niet meer een belangrijke manier om nieuws te verspreiden. Voor de oplettende molenaar of bezoeker is het echter nog altijd een subtiel gebaar. Zoals zaterdag ook met de intocht van Sinterklaas door voorbijgangers werd gewaardeerd.
Iedere zaterdag opent molen De Kijkduin, aan de Molenweg te Schoorl, haar deuren. Tussen 9.00 uur en 17.00 uur worden verschillende graanproducten verkocht. Wie op zaterdag binnenloopt, heeft goede kans molenaar Jan Kleverlaan te treffen. Nog iedere week geeft Jan vol passie uitleg en toelichting over alles wat met het ambacht te maken heeft. Bij voldoende wind wordt er gemalen. Momenteel werken er vijf molenaars op molen Kijkduin en er zijn twee molenaars in opleiding.
Voor informatie over de opleiding tot vrijwillig molenaar: www.vrijwilligemolenaars.nl Molen Kijkduin, Molenweg 13, Schoorl. Iedere zaterdag geopend tussen 9:00 en 17:00 uur. Info: Tessa.Krop@molen-kijkduin.nl