Jubilerend Merlet kijkt terug en vooral vooruit

Partnerbijdrage
Carla en Martin van Bourgonje, met links Marco Helsloot.
Carla en Martin van Bourgonje, met links Marco Helsloot. (Foto: L.Kroon Fotografie Alkmaar)

SCHOORL - Restaurant Hotel Merlet timmert al vier decennia aan de gastvrije weg. Het gerenommeerde horecabedrijf aan de Schoorlse Duinweg stond daar eerder deze week uitgebreid bij stil, tijdens een speciale jubileumlunch. Familie, vrienden, vakgenoten en diverse media waren getuige van iets bijzonders. Veertig jaar Merlet in vogelvlucht, waarbij tevens nieuwe chef de cuisine Marco Helsloot zijn publiekelijke presentatie beleefde. Een historische middag, waarop de geserveerde gerechten en wijnen de smaakvolle leidraad vormden.

Door Arjan Hoogvorst

De vergane glorie van een voormalig bejaardentehuis omtoveren tot een veelbelovend restaurant-hotel, ga er maar aan staan. Bert en Nelleke van Bourgonje waagden begin 1984 die stap, door beiden met de nodige ervaring in het vak hun droom van een eigen bedrijf waar te maken. Met behulp van familie, vrienden en buren werd huize Erica met vereende krachten binnen afzienbare tijd omgeturnd tot Merlet. 

Het haast onmogelijk geachte werd door familie Van Bourgonje mogelijk gemaakt, gesterkt door behoorlijke ambities en dito doorzettingsvermogen. Die gedrevenheid uit de prille begintijd uit zich vandaag de dag nog altijd in alles en iedereen dat Merlet ademt.

Verfijnde gastronomie

De naam Merlet verwijst naar een heraldisch wapendier dat de vlag van de gemeente Schoorl siert. De afbeelding van die eendachtige vogel siert ook al veertig jaar lang het logo van het succesvolle familiebedrijf en symboliseert daarmee de levenskracht, die een dergelijke onderneming van de uitbaters en medewerkers vereist.

Veertig jaar geleden begonnen met achttien hotelkamers, een restaurantgedeelte geënt op logies met ontbijt, halfpension én uiteraard à la carte bewoog Merlet in die eerste jaren mee met de golfbewegingen van de seizoenen. Dat betekende in de wintermaanden vaak vrij rustige periodes in toeristenoord Schoorl. Dat kon anders, beseften de Bourgonjes. Het woord restaurant stond niet voor niks vooraan in de naamaanduiding, dus zodoende verlegde de familie hun koers meer richting de verfijnde gastronomie.


De prachtigste, smaakvolle gerechten. (Foto: Rick Strooper)

Michelin-ster

Zo kwam de uit Engeland afkomstige chef-kok Alan Pearson destijds de keukenbrigade versterken, wat in 1998 leidde tot het behalen van de eerste Michelin-ster. Een zeer fraaie kroon op de gezamenlijke inspanningen en tevens voor Merlet een bevestiging dat het juiste culinaire pad was gekozen.

Een jaar later nam Martin van Bourgonje samen met zijn vrouw Carla het stokje als eigenaar over, om de ingeslagen weg verder te vervolgen en de gestelde ambities verder uit te bouwen. En hóe… vorig jaar april werd de 25ste Michelin-ster in successie verworven. Dat terwijl de chefs die in de loop der jaren hun intrede deden, zich ieder tot dan toe geen sterrenchef hadden mogen noemen. Om dan jaarlijks de felbegeerde ster te bemachtigen, getuigt van een onophoudelijke teamgeest in het streven naar het hoogst haalbare culinaire en gastvrije niveau.

Creatieve oplossingen

Tussen de regels door werd tijdens de jubileumviering opgemerkt, dat stilstand achteruitgang is en van die wetenschap is Merlet al die jarenlang maar al te goed doordrongen. Zo vonden regelmatig de nodige verbouwingen en uitbreidingen plaats, verscheen enkele jaren terug een compleet nieuwe en gasvrije keuken en speelde het team in moeilijke tijden altijd weer handig en doordacht op bepaalde situaties in.

Zo besloten de Van Bourgonjes samen met hun medewerkers om in coronatijd evengoed te koken voor de gasten, door onder meer maaltijden tot aan de hotelkamerdeuren te bezorgen alsook in speciale dozen aan huis te bezorgen. In die tijd werd ook het Merlet-theater aan de voorzijde van de zaak bedacht en opgericht. Oftewel eten in de kamer en vermaak in het kleinschalige theater, waar het bedrijf op slimme wijze mee wist weg te komen. Zowel Martin als Bergens burgemeester Lars Voskuil benoemden die creatieve oplossing nog even tijdens hun speech in datzelfde theater.


 Martin en Carla, geflankeerd door het bevlogen team. (Foto: Rick Strooper)

Warm welkom

En de vernieuwingen stoppen niet bij Merlet. Nadat Jonathan Zandbergen enige tijd geleden aangaf een andere richting aan zijn werkzame leven te gaan geven, trad vorige maand Marco Helsloot in dienst als chef de cuisine. Terug op het oude maar zo vertrouwde nest, want de Volendammer werkte er eerder als souschef met Zandbergen.

Een officieel welkom was er uit monde van zijn voormalige chef-kok Michel van der Kroft van restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk. Die las letterlijk het hele getuigschrift op, dat Helsloot de hemel in prees.

Alle lof en een luid applaus voor de nieuwe chef de cuisine, die met zijn team sowieso al voor een warm welkom zorgde in de vorm van zeer smaakvolle lunchgerechten. Op naar de 26ste ster!

Informatie: www.merlet.nl

Martin en Carla, geflankeerd door het bevlogen team.
Prachtige, smaakvolle gerechten.