‘Onze leden willen wel de wind in de zeilen houden’

Sport
VV Egmond-voorzitter Robert van den Bosch langs de velden.
VV Egmond-voorzitter Robert van den Bosch langs de velden. (Foto: Ed Bausch)

EGMOND AAN ZEE - Inmiddels houdt het al heel wat jaren de gemoederen binnen het Egmondse flink bezig: de locatie van de nieuw te realiseren accommodatie van de ondertussen al actieve fusievereniging. Een gesprek met de voorzitter.

door Ed Bausch

Het gaat over, hopelijk begin 2026, voetballen op vijf nieuwe velden aan de Zeeweg tussen Egmond aan den Hoef en Heiloo. Met een nieuwe accommodatie en tribunes op het terrein van voorheen Zeevogels, maar nu VV Egmond. 52 teams van de fusieclub (Egmondia, Zeevogels en Adelbertus) voetballen al een jaar in het shirt met VV Egmond. “Dat was een geweldige stap, die heel veel eenheid heeft gesmeed, die alle neuzen dezelfde kant op bracht. Iedereen voelde ook de noodzaak. Op zes na stemden alle duizend leden van de drie clubs voor de fusie en voor het standpunt van toen nog de fusiecommissie: de gemeente wijst de locatie voor de fusieclub aan.”

Veel support

En zo ging het. Robert van den Bosch nam al deel aan de fusiewerkgroep en werd daarna voorzitter van de fusieclub, die een jaar geleden bij de notaris werd opgericht. “Het is keihard werken, het gaat hartstikke goed. Maar mijn bestuur heeft zorgen over de accommodatie. We krijgen het financieel gewoon niet rond, terwijl we toch heel veel support hebben. Onze leden moeten wel het gevoel van eindelijk wind in de zeilen behouden.”

Miljoen tekort

“En die zorg hebben we vorige week gedeeld met wethouder Marco Wiesehahn en van de week op de avond met de sponsors. We willen er open over zijn. Het komt ook omdat alles veel duurder is dan jaren geleden, toen de bedragen op papier kwamen. Voor de meest sobere variant voor de opstallen en de tribune met staanplaatsen is 3,9 miljoen euro nodig. En daar komen we nu een miljoen op tekort, dat is onze realiteit, ondanks alle inspanningen. De variant met tribune met zitplaatsen is 4,2 miljoen.

8 juni cruciale datum

Robert doet zijn verhaal en vertelt dat de gemeente het terrein aanlegt, op kosten van de gemeente. “Dat wordt een heel ander beeld dan hoe het complex nu is.” Gebruikelijk is dat de vereniging de opstallen financieel voor elkaar krijgt. Maar de kosten zijn inmiddels zoveel hoger. “In de planning voor het project staat op 8 juni een vergadering van de gemeenteraad. Dan zou er een klap moeten worden gegeven op het vaststellen van de accommodatie en kan aanbesteding plaatsvinden. Onze zorg is dat het niet lukt en dan krijg je grote vertraging, dan is oplevering eind 2025 ver weg en gaan in de vereniging de koppies hangen. Dan kan het gevoel voor perspectief wegraken.”

Kunstgras

“We weten echt dat de wethouder meedenkt, hij heeft ook veel betekend in het traject naar de fusie. Maar zonder een handje erbij van de gemeente gaan we er gewoon niet komen. Zo hebben we het ook gezegd, in alle openheid. De wethouder vroeg een paar weken om er goed naar te kunnen kijken. We hebben ook wel mogelijkheden aangedragen om aan dat miljoen te komen, zoals natuurgras in plaats van kunstgras, dat bespaart al vijf ton. De gemeente zou ook de schuren en dergelijke die al waren gekocht voor de vervallen optie aan de Egmonderstraatweg kunnen verkopen. En zo is er wel meer.”

Maximale opgehaald

“Er ligt een mooi plan voor de accommodatie, waar de vereniging echt zeker een paar decennia mee vooruit moet kunnen. We groeien met het aantal leden. We zijn gewend aan hobbels, dat ben ik in mijn werk als jurist bij een grote bank ook, maar deze hobbel is voor ons gewoon niet te nemen. Voor een lening bij de Bank Nederlandse Gemeenten krijgen we dit gewoon niet rond. We hebben het maximale opgehaald aan financiering.”