Projectviering in Dorpskerk Schoorl

Uitgaan
Enkele leden van het Fenix-projectkoor.
Enkele leden van het Fenix-projectkoor. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Het 35-stemmige Fenix-projectkoor uit Niedorp en Schoorl verzorgt zondag 24 maart om 10.00 uur een optreden in de Schoorlse Dorpskerk. Het thema luidt ‘Op Zoek Naar De Verdwenen Zon’, ontleend aan het eerste projectlied ‘Ain’t no sunshine when she’s gone’ van Bill Withers.

In de liturgische viering zoekt het koor samen met de voorganger een antwoord op de vraag: ‘Wie is die ‘zij’ die de zonneschijn heeft doen verdwijnen?’ In het liedje van Withers is dat zijn liefje, die z’n leven kleur en schwung gaf. Als ‘zij’ weg is, ervaart hij zijn leven als grauw en kleurloos, verdwenen zijn de vitaliteit en de schwung van voorheen. In overdrachtelijke zin kan dit symbool staan voor het levensgevoel dat velen vandaag kunnen herkennen. Uit recent onderzoek komt naar voren, dat veel jongeren te kampen hebben met neerslachtigheid en weinig vertrouwen in hun toekomst.

Vogel

In een Engelse Hymn van John Bell : ‘She sits like a bird, brooding on the waters’ kun je de duif zien, de symbolische vogel voor de geest uit de Christelijke traditie. Je mag er ook de mythische vogel Fenix in zien, die evenzeer rondwaart over de aarde, om her en der bijstand en licht te verlenen. Daarna komt een lied waarin de gevolgen van de verdwenen ‘oervogel’ nog wat verder worden uitgediept, te weten een nummer van Robert Long over de laatste zeven dagen van de schepping. De schepper eist alles weer terug. Dat klinkt niet zo mooi, maar als we de bodem hebben bereikt, gaan we weer omhoog, op zoek naar een nieuwe wereld, aan de hand van ‘A whole new world’ uit de musical Aladdin. En het eindigt hoopvol met Nick en Simon: ‘Kijk omhoog’.

Bijzondere viering

De voorganger spreekt verbindende teksten en geeft inhoudelijke achtergrond bij de gekozen liederen. Ook worden enkele indringende fragmenten getoond van onderzoek onder jongeren in Amerika. Een bijzondere viering met mooie muziek. 

Het koor staat onder leiding van pianiste Marieke Duin en wordt verder begeleid door André Vlaar (drums) en Alex Glas (gitaar). Fokko Omta zorgt voor achtergrond en verdieping.