Stichting 4 en 5 mei schenkt oorlogsboek aan Waardse scholen

Algemeen
De roman van Maureen Smit; een aangrijpend verhaal voor zowel de jeugd als volwassenen.
De roman van Maureen Smit; een aangrijpend verhaal voor zowel de jeugd als volwassenen. (Foto: Rodi Media)

HEERHUGOWAARD - Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Omdat ook toekomstige generaties niet mogen vergeten hoe belangrijk vrijheid is en dat het niet vanzelfsprekend is dat ze kunnen doen en laten wat ze willen, is er in Heerhugowaard de Stichting 4 en 5 mei die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en de viering van de vrijheid warm houdt. Dat doet zij dit jaar onder meer met het aanbieden van een bijzonder jeugdboek aan Heerhugowaardse scholen.

Het boek 'De jongen van de slagerij', geschreven door de in Sint Pancras woonachtige schrijfster Maureen Smit, is afgelopen najaar uitgebracht door Uitgeverij Boekscout. "Landelijk staan veel basisscholen stil bij de Tweede Wereldoorlog, de verschrikkingen van de Holocaust en de viering van 75 jaar bevrijding", vertelt Gerrit van der Meer namens de Stichting 4 en 5 mei Heerhugowaard. "Wij zijn van mening dat dit boek een goede aanvulling zal zijn op de voorlichting over deze verschrikkelijke periode uit de Nederlandse geschiedenis. Het verhaal vindt deels plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog en vindt plaats in de eigen regio, wat het herkenbaar maakt. Niet alleen voor kinderen; ook voor volwassenen is dit een prachtig boek om te lezen. Het is een aangrijpend verhaal over moed en verraad, over hartzeer en heling, over het maken van keuzes en het nemen van beslissingen."

Maureen Smit schrijft graag gedichten en korte verhalen, maar houdt deze veelal voor zichzelf. Totdat het idee ontstond een jeugdroman te schrijven over een onderwerp waar ze veel affiniteit mee heeft, de Tweede Wereldoorlog. Zo is 'De jongen van de slagerij' ontstaan, geïnspireerd op familieverhalen uit de oorlog.

Schoorl, 1942. De oorlog is in volle gang. De vader van de twaalfjarige Johan wordt opgepakt zonder dat hij weet waarom. Hij blijft achter met zijn moeder en zusje. Johans vriend Elias is van Joodse afkomst en moet met zijn familie noodgedwongen onderduiken. Als het onderduikadres wordt verraden, weet Elias te vluchten. Hij vraagt Johan om hulp. Johan is bereid te helpen, maar tegen welke prijs? Heden. De dertienjarige Sam komt wekelijks bij haar opa. Ze weet dat hij nooit heeft gesproken over zijn oorlogsverleden. Nieuwsgierig als ze is, begint ze vragen te stellen. Stukje bij beetje begint opa te vertellen. Maar Sam heeft het gevoel dat hij iets achterhoudt. Dan komt ze erachter dat hij een geheim met zich meedraagt dat schokkender blijkt te zijn dan ze aanvankelijk dacht.

De Stichting 4 en 5 mei Heerhugowaard heeft voor elke Heerhugowaardse school twee exemplaren beschikbaar van 'De jongen van de slagerij'. Gerrit: "Ik heb de boeken dinsdag 10 maart persoonlijk langs gebracht bij leerkrachten van de groepen 8 van Heerhugowaardse basisscholen en de eerste reacties waren erg enthousiast. Wij kunnen dit boek aanbieden dankzij een gift van Stichting Nut Heerhugowaard, en daar zijn we hen zeer dankbaar voor." Mochten scholen zich verder in de Tweede Wereldoorlog willen verdiepen, dan zijn leden van de Stichting 4 en 5 mei Heerhugowaard met liefde bereid om een boekpresentatie te geven voor kinderen in de groepen 7 en/of 8. Ook de schrijfster staat daarvoor open. Interesse? Stuur dan een mailtje naar Gerrit van der Meer of Gré de Groot van Stichting 4 en 5 mei Heerhugowaard of naar schrijfster Maureen Smit.