Medewerkers Blosse in actie voor een goede CAO Kinderopvang

Algemeen
Medewerkers in de kinderopvang voeren actie voor minder werkdruk.
Medewerkers in de kinderopvang voeren actie voor minder werkdruk. (Foto: Pixabay)

HEERHUGOWAARD - Op diverse locaties van Blosse wordt donderdag 1 en 8 juli actie gevoerd om aandacht te vragen voor de onderhandelingen voor de nieuwe CAO Kinderopvang. Medewerkers vragen aandacht voor de toenemende werkdruk door de regeldruk die wordt opgelegd vanuit de overheid. Miranda Seton-de Graaf, voorzitter van de ondernemingsraad van Blosse: “Het is zo jammer dat we zoveel tijd op de dag kwijt zijn aan het bijhouden van logboeken, observaties etc. Kostbare tijd die we liever gewoon besteden aan de kinderen zelf. Daarom voeren wij nu actie voor minder regeldruk en kleinere groepen zodat we meer tijd aan de kinderen kunnen besteden”.

Een nieuwe CAO voor de kinderopvang is in de maak. Vakbond CNV heeft inmiddels ingestemd met het akkoord, FNV nog niet. De besprekingen voor de nieuwe CAO gaan over de volgende punten; een loonstijging tot vijf procent, de pensioenpremie, eenmalige uitkering en eindejaarsuitkering, loopbaanontwikkeling en functiedifferentiatie, werkdruk en privé balans, waardering in de vorm van geboorteverlof, stagevergoeding, onkostenvergoeding en vitaliteit, levensfasebudget en eerder stoppen met werken.

Faciliteren in plaats van belemmeren

De OR is blij met een werkgever als Blosse. Miranda: “Het is hier goed geregeld. Denk aan de tijd van de lockdown. Collega’s die in die periode te weinig uren gedraaid hadden, hoefden deze niet in te halen. Er is ook een Blosse academie met ruime mogelijkheden tot professionalisering en persoonlijke ontwikkeling. En we zijn ook al voortvarend aan de slag met het werkverdelingsplan op de locaties. Op veel vlakken lopen we bij Blosse al vooruit op de zaken die nu in de CAO worden aangekaart. En natuurlijk is er ook bij Blosse nog ruimte voor verbetering, daar spreken we regelmatig over met het bestuur. Het zou fijn zijn als de nieuwe CAO en wetgeving daarbij faciliterend is, in plaats van belemmerend. We zetten ons in voor een goed gefaciliteerde kinderopvang waarbij elk kind de ondersteuning krijgt die hij/zij nodig heeft.”


Kinderopvang als ontwikkelingsinstrument

Jeanette de Jong, College van Bestuur vult aan: “Ik zie dat echt als goed werkgeverschap. Je wilt altijd al een goede werkgever zijn, wat zich in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt uitbetaalt. Daarom staan we ook achter de actie voor minder regeldruk in de CAO. We behouden en trekken graag enthousiaste en capabele professionals aan voor Blosse, zodat we onze missie voor een doorgaande ontwikkelingsbegeleiding voor de kinderen van 0 tot 12 jaar waar kunnen blijven maken. In de landelijke politiek lobbyen we al jaren voor een kinderopvang als ontwikkelingsinstrument voor kinderen in plaats van alléén een arbeidsmarktinstrument voor werkende ouders. Ook de plannen voor kosteloze kinderopvang voor ouders juichen we van harte toe”.

Het is bij Blosse niet bekend of medewerkers van Blosse gebruik maken van hun stakingsrecht. Als dit wel het geval is en gevolgen heeft voor de bezetting op de groepen, worden de betrokken ouders hiervan in kennis gesteld. Blosse zet zich in voor een veilige en verantwoorde opvang van de kinderen op deze dag.

Afbeelding