Op de fiets van Normandië naar Heerhugowaard als eerbetoon

Algemeen
De zes dappere fietsers die op symbolische wijze het vrijheidsvuur van Normandië naar Heerhugowaard brachten.
De zes dappere fietsers die op symbolische wijze het vrijheidsvuur van Normandië naar Heerhugowaard brachten. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Zes fietsers, onder wie het Heerhugowaardse echtpaar Hans en Ria Kaptein, hebben begin deze maand een bezoek gebracht aan Normandië. Hoofddoel van hun reis was om op symbolische wijze het vrijheidsvuur vanuit de stad Bayeux - bekend van het fameuze Middeleeuwse tapijt - naar Heerhugowaard te vervoeren, om zo 75 jaar bevrijding te vieren. Eigenlijk hadden ze hun eerbetoon aan de bevrijders in 2020 al willen brengen, met een stormlantaarn achterop de fiets, maar de pandemie gooide roet in het eten. Twee jaar later konden ze hun tocht alsnog volbrengen.

Het vrijheidsvuur was oorspronkelijk een idee van Sjoerd de Vrij, destijds verslaggever bij Radio Herrijzend Nederland. Hij maakt een rapportage over de capitulatie van Duitsland, die ook voor Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog betekent. ‘De mooiste dag van de oorlog’, volgens Sjoerd. Net als andere Nederlanders zijn Sjoerd en zijn gezin in mei 1940 hun vrijheid kwijtgeraakt. Maar dankzij duizenden jonge geallieerde soldaten, die hun leven riskeerden, krijgen ze die vrijheid na vijf jaar weer terug. Bij de bevrijding van Nederland vinden Sjoerd en zijn vriend, de Canadese fotograaf Alex Stirton, dat de bereidheid van die soldaten om te vechten voor vrijheid van anderen nooit vergeten mag worden. Daarom wordt sinds 1946 elk jaar op 4 mei het ‘Vuur van de Vrijheid’ doorgegeven aan nieuwe generaties. Destijds gebeurde dat vanuit Normandië, tegenwoordig wordt het vrijheidsvuur in Wageningen ontstoken en via de estafetteloop verder in Nederland verspreid.

Omaha Beach en Ieper

Op 1 mei konden Hans en Ria Kaptein en hun reisgenoten, Piet en Nell Veldt uit Akersloot en Lammert en Nel Bruining van Texel, alsnog afreizen naar Bayeux in Normandië, waar zij de eerste dag een bezoek hebben gebracht aan Omaha Beach en de Amerikaanse begraafplaats, waar duizenden Amerikanen begraven liggen die zijn gesneuveld op en rond 6 juni 1944. Op 2 mei werd aan de reis naar huis begonnen, na een kaarsje te hebben aangestoken in de kathedraal van Bayeux als symbool voor het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Wat volgde waren acht etappes van zo’n honderd kilometer per dag. Vrijdag 6 mei arriveerde de groep in Ieper, waar zij ‘s avonds de Last Post hebben bijgewoond. Dit is het blazen van het Taptoesignaal dat al sinds 1928 wordt gedaan, elke dag om stipt 20.00 uur onder de machtige gewelven van de Menenpoort. Dit gedenkteken in de vorm van een Romeinse triomfboog draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten van het toenmalig Brits Imperium uit de Eerste Wereldoorlog.

Symbolische datum

Helaas kwam één van de deelnemers op de derde dag lelijk ten val, waardoor zij niet verder kon fietsen. Ze bleef echter wel bij de groep en arriveerde op de symbolische 10e mei - op de dag af 82 jaar na de Duitse inval in Nederland - bij eerst het Vrouwenmonument aan de Oosttangent en vervolgens het oorlogsmonument aan de Dreef in Heerhugowaard, waar ze werden ontvangen door een delegatie van de Stichting 4 en 5 mei Heerhugowaard, die hen uit blijk van waardering in de bloemen zette.