Waards wielerfestijn barst weer los na twee jaar van afwezigheid

Algemeen
Jorg Videler won de Tour de Waard in 2019. Deze week, drie jaar later, krijgt hij eindelijk een opvolger.
Jorg Videler won de Tour de Waard in 2019. Deze week, drie jaar later, krijgt hij eindelijk een opvolger. (Foto: Richard Rood)

HEERHUGOWAARD - Heel wat Heerhugowaarders hebben er maandenlang naar uitgekeken: na twee coronajaren is er deze zomer eindelijk weer een Tour de Waard. Het Waardse wielerspektakel staat zondag 21 augustus op het programma. Met veel vertrouwde onderdelen, maar ook enkele nieuwe elementen. 

Traditiegetrouw is het klapstuk van de dag natuurlijk de strijd om de Jos Kamp Assurantiën-Regiobank bokaal voor eliterenners, beloften en amateurs over 100 kilometer!

Bij de organisatie, deelnemers, sponsors én publiek overheerste de afgelopen maanden opluchting en blijdschap dat deze 51e editie van Tour de Waard, zoals vertrouwd verreden over een 1.700 meter lang parcours dwars door het centrum van Heerhugowaard, doorgang kan vinden. “Na twee jaar is iedereen er klaar voor, het strakke draaiboek lag al even klaar”, zo gaf voorzitter Hans Rendering eerder al aan in Nieuwsblad Dijk en Waard. De 130 trouwe vrijwilligers stonden eveneens te popelen om weer hand- en spandiensten te kunnen verlenen. Rendering: “Want moge het duidelijk zijn: zonder die grote groep betrokken en enthousiaste vrijwilligers zou een evenement als Tour de Waard nooit door kunnen gaan en hadden we het nooit 51 edities lang volgehouden.” Op de wedstrijddag staan ze voor dag en dauw op om het parcours in orde te maken en ook tijdens de activiteiten vervullen ze cruciale taken. En na afloop moet alles ook weer netjes worden opgeruimd.

Dikkebandenrace

Tour de Waard editie 2022 trapt omstreeks 10.00 uur af met de Jumbo Visma Ready2Race Dikkebandenrace voor jongens en meisjes van zeven tot twaalf jaar die geen wielrennerslicentie of basislidmaatschap bij de KNWU hebben (want dan ben je te goed getraind). Deelnemers rijden de race op hun eigen fiets (geen racefiets) tegen leeftijdsgenootjes. Zijn de banden van je fiets goed opgepompt en ben je in vorm? Schrijf je dan snel nog in voor de Dikkebandenrace via www.tourdewaard.nl


Tour de Waard 2018: schuin door de Steven Rooks-bocht. - Foto: Niels Brokaar

Sportklasse

Rond de klok van elf is het parcours voor de deelnemers aan de Sportklasse, een wedstrijd over zestig kilometer. Om 12.30 uur gaat alle aandacht uit naar de cliënten van Esdégé-Reigersdaal, die meedoen aan de Rabobank G-Koers. De dames elite/beloften zijn vanaf 13.00 uur aan de beurt voor hun race over vijftig kilometer. Daarna staat een gloednieuw evenement op de planning: de skeelerwedstrijd om de KWS Infra bokaal. “We kregen het verzoek of het skeeleren in ons schema paste”, vertelt Rendering. “Leden van Noordkop Skating uit Waarland organiseren een wedstrijd en willen het publiek graag laten kennismaken met hun sport.” Om 14.30 uur gaan de skeeleraars (mannen en vrouwen) van start. De inschrijving verloopt via schaatsen.nl. Traditiegetrouw wordt het sportieve gedeelte van de dag afgesloten met de race voor de eliterenners, die om 16.00 uur begint en waar ‘local hero’ Jens Beerepoot een gooi zal doen naar een mooie klassering.

VIP-tent

Natuurlijk zal de sponsorkaravaan als vertrouwd twee keer langs het parcours rijden. Langs de Middenweg staat een VIP-tent waar sponsors en genodigden een drankje kunnen drinken. Voor de kerk wordt een terras gecreëerd voor de vele vrijwilligers en op en rond het Raadhuisplein is van alles te beleven voor jong en oud. Want ook dát hoort bij Tour de Waard: het gezellig samenzijn met oude bekenden. Voor veel Heerhugowaarders is Tour de Waard is echt ‘hun feest’, een evenement dat ze gezelliger vinden dan de kermis. Waar zie je nog meer dat wielerliefhebbers en feestgangers hand in hand gaan? Alles bij elkaar kent Tour de Waard 2022 een mooi, vol programma. Nu nog hopen op mooi weer en veel publiek!