Allerzielen 2023: wat en wanneer is het?

Nieuws
Tijdens Allerzielen herdenken we alle zielen.
Tijdens Allerzielen herdenken we alle zielen. (Foto: Pexels)

REGIO - Allerzielen, ook wel bekend als Dia de los Muertos in Mexico, Fiesta de los Difuntos in Spanje, of simpelweg All Souls’ Day in het Engels, is een jaarlijks terugkerend evenement. Maar wanneer is Allerzielen 2023 precies? En wat doen we op die dag? In dit artikel lees je alles over Allerzielen 2023!

Wanneer is Allerzielen 2023?

dat plaatsvindt op 2 november. Het festival heeft als voornaamste doel het gedenken van overleden dierbaren en het eren van hun zielen. Allerzielen is nauw verbonden met het katholieke geloof, maar wordt in verschillende vormen en met verschillende tradities gevierd over de hele wereld.

Wat is Allerzielen?

Tijdens Allerzielen 2023 herdenken we overleden dierbare. De oorsprong van Allerzielen kan worden herleid tot het katholieke geloof en heeft een diepe historische betekenis. Allerzielen is in feite een verlengstuk van Allerheiligen, dat op 1 november wordt gevierd. Terwijl Allerheiligen gewijd is aan het herdenken van alle heiligen, richt Allerzielen zich op het herdenken van alle zielen.

De viering van Allerzielen begon in de 10e eeuw in het christelijke Europa en heeft sindsdien een lange geschiedenis van evolutie en verspreiding over de hele wereld.

Hoe wordt Allerzielen gevierd?

Allerzielen wordt op verschillende manieren gevierd, afhankelijk van de regio en culturele tradities. Enkele veelvoorkomende tradities zijn:

  • Kerkdiensten: In veel katholieke gemeenschappen over de hele wereld worden speciale missen gehouden ter herdenking van de overledenen. De namen van de overledenen worden vaak voorgelezen tijdens deze diensten.
  • Graven bezoeken: Het is gebruikelijk dat families en vrienden de graven van hun dierbaren bezoeken. Ze plaatsen bloemen, kaarsen en andere herdenkingssymbolen op de graven om hun respect en liefde te tonen.
  • Altaren en ofrendas: In Latijns-Amerika, met name in Mexico, wordt Allerzielen gevierd met de aanleg van kleurrijke altaren, genaamd “ofrendas”, in huizen en op begraafplaatsen. Deze altaren zijn versierd met bloemen, voedsel, drank en persoonlijke items van de overledenen. Ze zijn bedoeld om de geesten van de overledenen te verwelkomen en te eren.
  • Culinaire lekkernijen: In veel culturen worden speciale gerechten bereid die traditioneel worden geassocieerd met Allerzielen. In Mexico bijvoorbeeld, zijn suikerige schedels en het beroemde “pan de muerto” (doodenbrood) populaire lekkernijen.
  • Calaveras en Catrinas: In Mexico zijn “calaveras” (schedels) en “catrinas” (elegante skeletten) een iconisch onderdeel van de viering. Ze worden afgebeeld in kunstwerken, kostuums en decoraties en symboliseren de acceptatie van de dood als een natuurlijk onderdeel van het leven.
Allerzielen is net als de Mexicaanse feestdag Dia de Los Muertos

Tekst gaat door onder de foto.


(Foto: Pexels)

Allerzielen 2023

Allerzielen 2023 is niet alleen een herdenkingsdag, maar ook een gelegenheid om te reflecteren op de vergankelijkheid van het leven en de banden met onze voorouders. Het festival weerspiegelt het idee dat de doden in spirituele zin voortleven in de herinneringen en het hart van de levenden. Hoewel Allerzielen een katholieke oorsprong heeft, hebben veel niet-katholieke gemeenschappen wereldwijd elementen van deze viering geïntegreerd in hun eigen cultuur en tradities. Het blijft een tijd van compassie, reflectie en verbondenheid met onze voorouders en dierbaren die niet meer bij ons zijn.

Allerzielen in het Vondelpark

Op 2 november 2023, tussen 18:30 en 20:30, wordt het Vondelpark in Amsterdam gehuld in emotie en herinnering tijdens Allerzielen. De grote vijver wordt verlicht door honderden drijvende lichtjes, elk symbool van een geliefde die men is verloren. Iedereen is welkom om een bootje te water te laten, een ontroerende herdenking van hoe het gemis ons allen verbindt.

Allerzielen met kinderen

Allerzielen met kinderen is een gelegenheid om samen met de jongsten geliefde overledenen te herdenken. Op 2 november kunnen kinderen kaarsen aansteken, tekeningen maken en verhalen delen om dierbare herinneringen te bewaren. Het is een zachte introductie tot het begrip van verlies en het koesteren van herinneringen.

is Allerzielen een feestdag?

Allerzielen is geen feestdag, maar eerder een gedenkdag in de katholieke traditie, gevierd op 2 november. Het is een gelegenheid om overleden geliefden te herdenken en te bidden voor hun zielenrust. Allerzielen is geen officiële vrije dag, maar wordt wel door gelovigen en sommige culturen geobserveerd.