Gemeente Landsmeer stimuleert isolatie woningen met €1.460,00 rijkssubsidie; informatieavond op 24 april

Nieuws
Wethouder Jacobien van Boeijen: “We moeten van de fossiele brandstoffen af
Wethouder Jacobien van Boeijen: “We moeten van de fossiele brandstoffen af" (Archieffoto vincentdevriesfoto.nl)

LANDSMEER – De gemeente Landsmeer is een actie begonnen om tot meer verduurzaming te komen. Huiseigenaren worden gestimuleerd om met overheidssubsidie isolerende maatregelen te nemen. Hierover wordt op 24 april een informatieavond gehouden.

door Marcel van Stigt

De gemeente Landsmeer zet in op verduurzaming en helpt inwoners over de brug die in hun woning isolerende maatregelen willen nemen. Ze doet mee aan het Nationaal Isolatieprogramma van de overheid. Dat is bedoeld om landelijk 2,5 miljoen woningen te isoleren in de periode tot en met 2030, en dan vooral 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen. Zo kun je samen tot de noodzakelijke energiebesparing komen.

De subsidie-actie van de gemeente Landsmeer is gericht op eigenaren van een slecht geïsoleerde woning (met energielabel D, E, F of G) of een woning in een vergelijkbare (energetische) staat. Daarnaast dient de WOZ-waarde van de woning in 2022 lager te zijn dan € 562.000,00. De subsidie is onder meer een uitkomst voor mensen die best willen verduurzamen, maar daar de financiële middelen niet voor hebben.

Huiseigenaren uit de gemeente Landsmeer die aan de actie deelnemen kunnen als steun in de rug € 1.460,00 tegemoetzien. Daar komt een ISDE-subsidie bovenop, oftewel de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.  

“We doen dit voor het milieu en om onze omgeving schoon en leefbaar te houden”, vertelt wethouder Jacobien van Boeijen. “We moeten van de fossiele brandstoffen af. We weten niet wanneer dat gaat gebeuren, maar gaan dit nu alvast stimuleren. Te beginnen met het isoleren van woningen.”

De huiseigenaren voor wie de subsidie geldt zijn per brief over deze actie geïnformeerd. Wie geen brief heeft ontvangen en toch denkt hiervoor in aanmerking te komen, kan zich evengoed melden. 

Jacobien: “Als er aanvragen binnenkomen, kijken we eerst of ze voldoen aan de voorwaarden. Zo ja, dan komt een energiecoach langs om te bespreken welke maatregelen ze willen nemen. Hij heeft daarbij tips. Het gaat om kleine maatregelen, zoals het isoleren van de vloer. De kosten daarvan haal je er met de subsidie makkelijk uit. Ons Duurzaam Bouwloket kan helpen bij het aanvragen van de twee subsidies. De aanmeldingen stromen overigens al binnen. Snel aanmelden is overigens verstandig, want we hebben € 200.000,00 te verdelen en op is op.”

Op 24 april wordt over deze actie een informatieavond gehouden in het gemeentehuis. Meer weten? Kijk op www.landsmeer.nl/nieuws en houd de berichtgeving hierover in de gaten.