Stichting Buurtgezinnen, als je kind wat extra liefde en aandacht kan gebruiken

Nieuws
Kasia (links) en Oliwia zijn blij met de steun van Hilly en Edmar. Ook Eefje (staand) is zeer tevreden.
Kasia (links) en Oliwia zijn blij met de steun van Hilly en Edmar. Ook Eefje (staand) is zeer tevreden. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – Als ouder of ouders met een jong kind heb je soms behoefte aan ondersteuning. Iemand die de opvang even op zich neemt en je daarmee ontlast. Maar wat als je niemand hebt om op terug te kunnen vallen? Dan is er Stichting Buurtgezinnen. Deze koppelt in geheel Nederland, waaronder Landsmeer en Amsterdam-Noord, gezinnen die steun kunnen gebruiken aan stabiel gezinnen in de buurt. Met de juiste match worden alle partijen daar blij van. Zoals Kasia en Mateusz uit Amsterdam-Noord, die hun tweejarige dochter Oliwia om de week uit handen geven aan Hilly en Edmar uit Landsmeer. 

Door Marcel van Stigt

Thuis bij Hilly en Edmar reageert Oliwia wat bang als de haar onbekende verslaggever binnenvalt voor het interview. Ze kruipt eerst op schoot bij haar moeder en daarna bij Hilly. Als even later een chocoladekoekje sporen op haar gezicht achterlaat, neemt Edmar haar mee naar de keuken om er een nat washandje overheen te halen. Geen enkel probleem. Het tweejarige meisje voelt zich bij het Landsmeerse stel helemaal op haar gemak. En Kasia ziet het allemaal met een tevreden glimlach aan. 

Nieuw bestaan

Zes jaar geleden liet Kasia haar geboortestad Warschau achter zich om in Nederland een nieuw bestaan te beginnen. Het ging haar vooral om het vinden van een passende baan, wat in Polen niet lukte. Ze had ons land al eerder bezocht en was daar nogal van gecharmeerd geraakt. Kasia vond een woning in Amstelveen en een baan op Schiphol. Later verhuisde ze via Uithoorn naar Hoofddorp. Inmiddels had ze iets moois gekregen met de eveneens uit Polen afkomstige Mateusz en dat heeft geleid tot de geboorte van Oliwia.

Acht maanden oud

“Twee jaar geleden zijn we verhuisd naar ons huidige adres in Amsterdam-Noord”, vertelt Kasia. “Oliwia was toen acht maanden oud en we vonden het voor haar belangrijk om met Nederlandse mensen om te gaan. Ook leek het ons fijn om af en toe over het ouderschap te kunnen praten en tips te krijgen omdat we weinig voorbeelden in onze eigen omgeving hebben. En we wilden zelf af en toe onze handen vrij hebben. Maar we hebben hier geen familie of iemand anders om op terug te kunnen vallen. Het consultatiebureau heeft ons toen gewezen op de Stichting Buurtgezinnen.”

Zoals een oom en tante

Stichting Buurtgezinnen koppelt gezinnen die steun kunnen gebruiken aan gezinnen die deze steun kunnen bieden. “De steungezinnen die bij ons staan geregistreerd bieden geen zorg, maar liggen in het verlengde van de eigen familie van een vraaggezin”, vertelt Eefje van den Berg, coördinator van de stichting in de regio Landsmeer en Amsterdam-Noord. “Ze helpen zoals een oom en tante dat doen. Iedereen heeft mensen om zich heen nodig. Maar daarbij is het wel van belang dat je om hulp durft te vragen. Dat hebben Kasia en Mateusz gedaan.”

Perfecte plaatje

Op advies van het consultatiebureau heeft het stel contact opgenomen met de Stichting Buurtgezinnen. Eefje van den Berg is met de aanvraag aan de slag gegaan. Al snel had ze een familie op het oog dat perfect in het plaatje zou kunnen passen: Hilly en Edmar. Er volgden een eerste en tweede kennismaking en het klikte tussen beide partijen als een autogordel in zijn slot. Voor Oliwia was het vanzelfsprekend eerst nog wel even spannend, maar dat was snel voorbij. Eefje, die in de eerste periode altijd een vinger aan de pols houdt, kon al snel afstand nemen. 

Deze ondersteuning loopt nu anderhalf jaar met succes. Kasia brengt haar dochter om de week naar Landsmeer. Oliwia krijgt alle aandacht, doet spelletjes met haar ‘oom en tante’ en als het lekker weer is gaan ze naar buiten om een wandeling te maken of boodschappen te halen. 

Veel plezier

Voor Hilly en Edmar, die hier zelf ook veel plezier aan beleven, was het een bewuste keuze om zich als steungezin aan te melden. Hilly: “Ik werk zelf in de jeugdhulp en wilde ook privé iets op dit gebied doen. Ook omdat ik door mijn werk weet dat veel gezinnen behoefte aan steun hebben. Via Google heb ik de Stichting Buurtgezinnen gevonden. Ik zag een oproep staan en na overleg met Edmar heb ik ons aangemeld. We vinden dit leuk om te doen en omdat onze eigen drie kinderen al het huis uit zijn, hebben we hier ruimte voor.”

Optimaal

Niet alleen de twee gezinnen, maar ook Eefje is blij dat in deze vraag om steun optimaal is voorzien. Zo zie je dat als coördinator van de Stichting Buurtgezinnen graag. “Deze ondersteuning is laagdrempelig en het levert beide partijen wat op”, stelt ze. “Als vraaggezin heb je je handen even vrij, als steungezin ontlast je de ouders van het kind en je krijgt er zelf energie van. De kinderen draaien gewoon mee in het eigen gezin, je hoeft niets extra te doen.”

Meer weten? Aanmelden als vraag- of steungezin? Kijk op www.buurtgezinnen.nl/waar/noord-holland/landsmeer