‘Krijg ik nu een gepeperde rekening door het recycle-tarief?’

Algemeen
Gebruikt incontinentiemateriaal stinkt. Dat moet snel weg.
Gebruikt incontinentiemateriaal stinkt. Dat moet snel weg. (Foto: Adobe Stock/Berna Namoglu)

Om ons steentje bij te dragen aan de doorstroming verhuisden wij vorig jaar van een eengezinswoning naar een senioren-appartement in Medemblik. Mijn echtgenote is door haar ziekte al 25 jaar incontinent en daar kwam ook een stoma bij. Per dag geeft dit circa tien liter/3.3 kilo stinkend medisch afval. In Hoorn konden wij dit op elk moment van de dag in de 240 liter restafval container doen, die buiten in onze tuin stond en één keer per veertien dagen door HVC geleegd werd. 

Toen wij in Medemblik kwamen wonen hadden wij deze mogelijkheid niet meer en moeten wij gebruik maken van een nabij gelegen ondergrondse restafval container, waarin wij dagelijks dit stinkende medisch afval kwijt konden. Sinds 1 januari kan dit nog steeds, maar voor elke keer dat wij de container nu openen wordt ons 2,79 euro in rekening gebracht. Dit betekent dat wij in 2022 het volgende moeten betalen: vast tarief van 301,63 en 365 dagen à 2,79 is 1.319,98 in plaats van de 345,57 in 2021. Dit komt neer op een verhoging met 382%. Om dit te compenseren heeft de gemeente ‘genereus’ besloten om burgers die kunnen aantonen dat ze te maken hebben met medisch afval een korting te geven van maar liefst 55 euro waardoor de verhoging geen 382% is maar 366%.

AOW en klein pensioen 

Omdat wij van onze AOW en een klein pensioen absoluut een dergelijk bedrag niet kunnen betalen, hebben wij de eerste zes weken van dit jaar het medisch afval opgespaard tot een zestig liter container in onze keuken die na vijf tot zes dagen vol was en vervolgens getracht deze zak van circa twintig kilo uit deze container te tillen. Uiteraard scheurde de zak direct door dit gewicht en moest de helft overgeheveld worden in een andere zak en vervolgens ging ik met in elke hand een zak van tien kilo naar de ondergrondse restafval container om vervolgens met heel veel moeite deze twee zakken in de klep van de container te persen. Na dit zes weken gedaan te hebben was ik het zat en ben ermee gestopt omdat de stank in ons kleine appartement niet te harden werd.

‘Ik probeer de gemeente wakker te schudden’

Vanaf eind december probeer ik de gemeente wakker te schudden door middel van talloze telefoontjes en meerdere e-mails, maar nergens wordt op gereageerd. Het enige wat ik van hen kreeg was een excuus dat ik geen antwoord krijg, nadat ik een klacht had ingediend over het feit dat er nergens op gereageerd wordt en dat ik ook niet word terug gebeld, nadat mij meerdere malen werd beloofd dat ik zou worden terug gebeld.

Wij doen ons uiterste best om ons afval te scheiden, maar waarom ons extreem financieel straffen omdat mijn vrouw incontinent is en een stoma heeft?

Henk de Haas, Medemblik: h.de.haas@outlook.com

Afvalcoach HVC

De gemeente Medemblik bepaalt waarvoor zij de afvalcoaches wil inzetten. Wethouder Kuipers laat weten dat er een afvalcoach moet worden ingeschakeld om maatwerk te leveren aan de heer De Haas. “Het genoemde bedrag dat de heer De Haas aangeeft, kan natuurlijk niet.”