Westfriese harddraverijen organiseren Westfriese kampioenschap

Algemeen
De voorzitters van de Westfriese kortebanen en hun WK sponsor in een typisch Westfries landschap bij de Grote Molen in Schellinkhout. Vlnr. Hans Nipshagen van Medemblik, sponsor Gerard van Diepen, Kees Komen van Venhuizen, Mark Veen van Enkhuizen en Jan Ootes van Wognum. Marga Verduin van Schagen was verhinderd.
De voorzitters van de Westfriese kortebanen en hun WK sponsor in een typisch Westfries landschap bij de Grote Molen in Schellinkhout. Vlnr. Hans Nipshagen van Medemblik, sponsor Gerard van Diepen, Kees Komen van Venhuizen, Mark Veen van Enkhuizen en Jan Ootes van Wognum. Marga Verduin van Schagen was verhinderd. (Foto: R.Gieling)

De kortebaansport in de regio Westfriesland is populair en kan bogen op een eeuwen oude historie. Daarnaast is het Nederlands Immaterieel Erfgoed. Recentelijk hebben de vijf Westfriese organisaties besloten om de banden nog nauwer aan te halen. Doel is om de kortebaansport vanuit de Westfriese regio een extra impuls te geven. De eerste stap is het jaarlijks organiseren van het Westfries Kampioenschap Kortebaandraverij: een heus WK! Daarnaast kunnen eigenaren een startpremie verdienen als hun paard bij alle vijf de kortebaandraverijen start.

Het WK Kortebaandraverij vindt elk jaar plaats in één van de vijf Westfriese plaatsen. Bovenop het prijzengeld kunnen eigenaren op ieder WK maar liefst € 2.000,00 aan extra premies winnen.

Het eerste WK zal door Medemblik worden georganiseerd op maandag 18 september 2023. Vervolgens is het de beurt aan Enkhuizen in 2024, Venhuizen in 2025, Wognum in 2026 en Schagen in 2027. 

Sponsor G. Van Diepen Project & Advies BV uit Opmeer stelt de extra premies beschikbaar. “Wij zijn een op en top West-Fries bedrijf en vinden het geweldig dat we een Westfries Kampioenschap en tegelijk de kortebaansport kunnen steunen”, aldus directeur Gerard van Diepen.

Westfriese Startpremie

Als een paard start in Wognum en Venhuizen in de maand mei en in september in Schagen, Enkhuizen en Medemblik dan krijgt de eigenaar van het paard een startpremie tot maar liefst 500 euro. Mocht een paard onverhoopt worden uitgeloot dan doet het paard nog steeds mee voor de startpremie. De vijf Westfriese organisaties hebben een jaarlijks bedrag van 5.000 euro voor de Westfriese Startpremie bij elkaar gebracht.

Nauwere samenwerking voor extra impuls

Door het organiseren van een Westfries Kampioenschap en het geven van startpremies wordt het voor de eigenaren aantrekkelijker om in Westfriesland te koersen. Daarnaast zal een WK ook zeker leiden tot nog meer spectaculaire ritten want er valt een serieuze titel te winnen.

De draverij is ongekend populair bij de Westfriezen.