Elke stem telt in de gemeenteraadsverkiezingen

Politiek
Elke stem telt, verspil die niet.
Elke stem telt, verspil die niet. (Foto: AdobeStock)

De gemeenteraadsverkiezingen worden 14, 15 en 16 maart gehouden. In die drie dagen gaan Nederlanders van 18 jaar en ouder naar het stembureau om op hun partij te stemmen. Maar weet jij al op wie je stemt?

De gemeenteraadsverkiezingen vinden eens in de vier jaar plaats. In Nederland mag iedereen vanaf 18 jaar stemmen, maar vanaf die leeftijd kan iemand zich ook verkiesbaar stellen. Stemmen is niet verplicht, maar is wel aan te raden als je invloed wil uitoefenen op het gemeentebeleid.

Wat doet de gemeenteraad precies? Dit is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. De gemeenteraad bestaat uit raadsleden van diverse partijen, die samen het beleid van de gemeente bepalen. De raadsleden zorgen daarbij niet alleen dat het college van burgemeesters en wethouders (B&W) goed functioneert, maar zijn ook een belangrijk aanspreekpunt voor inwoners.

Mooie kans 

Voor jou als inwoner zijn gemeenteraadverkiezingen 2022 een mooie kans. Je kunt namelijk meebepalen over de toekomst van jouw stad of dorp, door het kiezen van jouw favoriete lokale partij en gemeenteraadsleden, op basis van hun standpunten en toekomstvisies. Bijvoorbeeld als het gaat om woningbouw, verkeer of gemeentelijke belastingen. Waar voel jij je het best bij? Kijk op de site van de diverse lokale partijen en verdiep je in hun partijprogramma’s. Ook al stem je automatisch al jaren op een partij, neem een kijkje om te zien of de partij dezelfde idealen hebt als jij.

Partijen die meedoen zijn:

VVD - https://vvdmedemblik.nl/

CDA - https://www.cda.nl/noord-holland/medemblik

GemeenteBelangen - https://gbmedemblik.nl/

MORGEN! - https://www.morgeninmedemblik.nl/

D66 - https://d66.nl/medemblik/

GroenLinks - https://medemblik.groenlinks.nl/

ChristenUnie - https://medemblik.christenunie.nl/

Hart voor Medemblik - https://hartvoormedemblik.nl/

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen wordt per gemeente op 16 maart 2022 laat in de avond bekendgemaakt.