Monument in de maak voor een dijk

Algemeen
Zo werd de dijk vroeger gebruikt.
Zo werd de dijk vroeger gebruikt. (Foto: Aangeleverd)

TUINDORP OOSTZAAN - De Noorder IJ- en Zeedijk, nu bekend als de Oostzanerdijk, is ooit opgeworpen om onder andere Tuindorp Oostzaan tegen het water van de Zuiderzee en het IJ te beschermen. Later werd die voor recreatieve doeleinden gebruikt. Maar wie weet dat nog? Om de herinnering levend te houden zijn diverse instanties bezig om de dijk met een monument op te sieren, bij wijze van eerbetoon.

door Marcel van Stigt

Het is Ruud van der Sluis van de stichting NDSM Herleeft die met met idee is gekomen. Diverse partijen zijn aangehaakt, waaronder de Stichting 100 jaar Tuindorp Oostzaan, vertegenwoordigd door Cees Laarhoven en Piet de Roo. De twee heren tonen de plek waar het monument moet komen: de plek tegenover de voormalige bibliotheek aan de Kometensingel. Laarhoven: “Vroeger lagen hier keien en daar speelden de kinderen op. En ze gleden op en stuk karton van de dijk af. Of ze haalden een boek uit de bibliotheek en gingen op de dijk zitten om te lezen, Op deze plek zijn ook veel foto’s gemaakt. Het is een stukje nostalgie. Nieuwe bewoners weten dat niet. Nu dient de dijk vooral als hondenuitlaatplaats. Je moet echt uitkijken waar je loopt.”

Maar het monument is vooral bedoeld als eerbetoon. Want die dijk heeft er toch maar mooi voor gezorgd dat het achterland niet onder water liep. En ook tijdens watersnoodramp in 1916 heeft de dijk een essentiële rol als dwarsligger gespeeld.

Het plan voor het monument is al redelijk concreet. Het moet een stenen plateau worden van pakweg veertig vierkante meter met daarbij Noorse keien, precies zoals het was, met daarbij een bord met informatie en foto’s. Er zijn nogal wat partijen bij betrokken die een belangrijke stem hebben, zoals het Noord-Hollands Noorderkwartier, Het Waterschap, Rijkswaterstaat en de gemeente Amsterdam, maar de voortekenen zijn gunstig. Alle partijen zien de waarde en het belang van het monument in.

Volgens Laarhoven en De Roo is het voor tachtig procent zeker dat het monument er komt. Ideaal zou het zijn om het monument op 21 april te onthullen, op de honderdeerste verjaardag van Tuindorp Oostzaan. Dat is echter te kort dag. Maar dat het gewenste monument daar binnen afzienbare tijd komt te liggen, daar hebben de twee beslist vertrouwen in. De Noorse keien worden dan speels verbasterd tot Noordse keien.

Een kilometerpaal als ijkpunt.
De plek voor het monument is al uitgezet.
Piet de Roo (links) een Cees Laarhoven zijn nauw betrokken bij het project.