Het Anker, restaurant met lage drempel

Nieuws
Nicole (links) en Janneke heten bezoekers alvast welkom.
Nicole (links) en Janneke heten bezoekers alvast welkom. (Foto: Rodi Media/MvS)

TUINDORP OOSTZAAN – Het Dierendok, de op het terrein van De Werf gesitueerde buurtboerderij, mag dan zijn kippen, geiten en andere dieren kwijtraken, er staat iets positiefs tegenover: in het restaurant Het Anker, dat enige tijd leeg heeft gestaan, zit weer volop leven. Onder de noemer ‘Nicole en Janneke, Puur Genieten’ hebben Nicole Lempers en Janneke Landsmeer het beheer overgenomen. En dat willen ze graag aan buurtbewoners en bedrijven laten weten.

Door Marcel van Stigt

Het bedrijf van de twee dames heeft een sociaal karakter. Janneke: “We werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Die willen we een plekje geven in de samenleving. Nabij het station Sloterdijk in Amsterdam-West runnen wij een cateringbedrijf. We regelen het eten voor bedrijven en voor feestjes. In de coronatijd gingen veel mensen thuiswerken. Toen moesten we er iets bij verzinnen.”

Het duo had al contact met Cordaan, de organisatie achter De Werf, en hoorden dat het restaurant De Anker leegstond. Er was nog niemand gevonden om het te beheren. Maar Cordaan kon stoppen met zoeken, want Nicole en Janneke waren direct geïnteresseerd. Aan hen de eer om nieuw leven in Het Anker te blazen. 

Ze hadden er meteen al duidelijke ideeën over hoe ze dat zouden doen. Nicole: “Moeders en kinderen uit de buurt die hier spelen moeten hier binnen kunnen komen voor een hapje en een drankje. In de zomer willen we hier een terras openen. Woensdagmiddag crêpemiddag, een frietje en een kroketje, en alles to go.”

Nicole en Janneke zijn er zeer op gebrand om naamsbekendheid te genereren. En daarom openen ze op zaterdag 9 en zondag 10 mei een pop-up restaurant, waarbij een driegangenmenu wordt geserveerd. Het is bedoeld als experiment. Als de opzet aanslaat, gaan ze dit eens in de twee maanden herhalen. Ook willen ze catering opzetten om bedrijven te bedienen. 

Janneke: “Cordaan wil dat er hier reuring blijft. We bieden daarom alle ruimte voor initiatieven.”

De drempel om bij Het Anker binnen te stappen moet laag zijn, en dat willen de twee ondernemers onder meer bereiken met schappelijke prijzen. Ook hopen ze dat bedrijven waarvan steeds nadrukkelijker wordt verwacht dat ze maatschappelijke betrokkenheid tonen voor hen kiezen omdat Janneke en Nicole ook bij De Werf werken met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Het Anker/De Werf, Klinkerweg 75. Zie ook www.nicoleenjanneke.nl