Bezoek aan de begraafplaats. Burgemeester Polak in gesprek met Jack Woestenberg, Evelien Leguit en een Boa.
Bezoek aan de begraafplaats. Burgemeester Polak in gesprek met Jack Woestenberg, Evelien Leguit en een Boa. (Foto: Screenshot TV Noord-Holland)

‘We zijn met stomheid geslagen door zoveel onrecht’

Algemeen

OOSTZAAN - Door de eeuwen heen stonden de grafzerken op de begraafplaats Oostzaan als een kaars rechtop. Ze trotseerden probleemloos weer en wind, al die jaren, maar de storm van februari heeft geselecteerde grafstenen vernield. Althans, dit wordt in een officieel persbericht van de gemeente aangegeven als mogelijke oorzaak van de vernielingen.

door Barbara van Wijk

De vrijwilligers van de begraafplaats, Evelien Leguit, Margo Piets en Jack Woestenberg, zijn compleet overrompeld door deze stellingname van de gemeente. Niet alleen door deze boude bewering maar ook door de aan hun adres gerichte beschuldiging van opzettelijk veroorzaken van pijn en verdriet bij de bevolking. Er staat in het persbericht van de gemeente zelfs, dat er geen vernielingen of vandalisme hebben plaatsgevonden en dat men zich afvraagt waarom er hiervan melding is gemaakt.

De burgemeester, Marvin Polak, zegt geen controle te hebben uitgevoerd op de begraafplaats, maar de melding serieus te hebben genomen. Dat er wel meer met de waarheid creatief wordt omgegaan, ergert de vrijwilligers mateloos. “Kijk eens naar deze foto’s…. dat is de burgemeester toch? Samen met de Boa controleren ze de kapotte graven. Hoezo heeft de burgemeester geen controle uitgeoefend?” zegt Evelien. “Marvin Polak en de boa waren net zo in shock van de vernielingen als wij allemaal!”

Ook staat in het officiële persbericht dat de gemeente contact heeft gezocht met de eigenaren/nabestaanden van de graven en met de politie. Margo Piets heeft een aantal nabestaanden gesproken en die hebben niets van de gemeente gehoord. Kan dit toeval zijn?

Navraag bij de politie leert dat de burgemeester, als hoofd van gemeentelijk eigendom, zelfs geen aangifte van vernieling heeft gedaan, in tegenstelling tot wat hij had aangekondigd, namelijk hij zou eerst met eigen ogen de schade willen zien en daarna zou hij aangifte doen. Niet gedaan dus.

In hetzelfde persbericht geeft de gemeente aan geen onderhoud te plegen aan particuliere graven. Dat moeten de eigenaren zelf doen, aldus de gemeente. Evelien weet vanuit haar professionele achtergrond dat geen enkel graf eigendom is van een particulier. Alle graven worden gehuurd, sommige voor 20 jaar, maar de eigendom is en blijft bij de gemeente en als zodanig is de gemeente dus wel degelijk aansprakelijk.

De vrijwilligers zijn diep teleurgesteld dat hun goede bedoelingen nu openlijk in twijfel getrokken worden wat betreft hun inzet voor Oostzaan en zijn burgers. Jack en Evelien zijn zelfs Gouden-Greep-dragers, dat wordt je toch niet zomaar. “Wij worden ervan beticht dat we schuldig zijn aan het leed dat de nabestaanden is aangedaan! Welk belang zouden wij daarbij hebben?”

Het is waar dat zij al jaren aan een dood paard (lees: de gemeente) lopen te trekken. Ze doen dit omdat ze de laatste rustplaats van zoveel Oostzaners zien verkommeren, ze willen dat er onderhoud gepleegd wordt, hebben zelfs met een twintigtal vrijwilligers aangeboden om dat onderhoud zelf belangeloos voor hun rekening te nemen. Scheefgezakte pilaartjes, onkruid, weggezakte paden, snoeien, en dergelijke. Ze wilden alles wel doen, maar dit aardige aanbod werd door de gemeente van tafel geveegd. Waarom? Omdat er iemand van de gemeente een paar uur leiding zou moeten geven aan deze groep. Het ongeloof van deze afwijzing zit hun nog steeds hoog. En nu komt deze beschuldiging er ook nog bij.

“Wij laten dit er niet bij zitten. We zijn met stomheid geslagen door zoveel onrecht.” Margo Piets stelt voor om met elkaar te onderzoeken of ze een aanklacht wegens smaad zullen indienen. “Het doet te veel pijn en wij willen dit niet over onze kant laten gaan. Hoe komt de gemeente tot de conclusie dat er geen vernielingen hebben plaatsgevonden? Waarop is deze bewering gebaseerd? De burgemeester zegt immers zelf geen controle te hebben uitgevoerd, (wat niet klopt) hoe kan hij dan zeggen dat er geen sprake is van vernieling? Gewoon maar iets roepen in de hoop dat je er dan vanaf bent, is niet erg gemeente-waardig!“

Heel blij zijn ze met z’n drieën dat ze zoveel bijval ondervinden vanuit het dorp en vanuit de media. “Daardoor voelen wij ons gesterkt om door te gaan. Facebook loopt over van de vele voor hun positieve reacties. Diverse media besteden hier ruime aandacht aan.” Opvallend is dat er niet één negatieve reactie richting dit dappere drietal klinkt.

Afbeelding
Vaartocht door het betoverende Broekbos in het Ilperveld Algemeen 15 aug, 09:42
Afbeelding
Schietincident in Koog aan de Zaan is nog een mysterie 112-nieuws 15 aug, 02:56
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Het geluk zit in kleine dingen Algemeen 13 aug, 11:33
Afbeelding
Donkere wolk nadert Oostzaans kinderparadijs Algemeen 11 aug, 16:54
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
Tafeltje Dekje Oostzaan: gemak dient de hulpbehoevende mens Algemeen 9 aug, 10:22
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Zonovergoten wielerronde in Oostzaan Algemeen 8 aug, 15:37
Afbeelding
Koeman Express vaart weer uit met ‘eerstelijnsgids’ Jan Heitlager Algemeen 8 aug, 14:40
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Gezelligheidsdier Algemeen 8 aug, 12:29
Afbeelding
Zaalvoetbal TOB groeit als kool Algemeen 8 aug, 08:28
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:51
Afbeelding
Ongeval op A8, auto rijdt twee keer tegen vangrail 112-nieuws 6 aug, 12:14
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Oostzaan

Op Rodi Oostzaan volg je het laatste nieuws uit Oostzaan. Rodi Oostzaan informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Oostzaan

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Oostzaan in je mailbox.