'Hij kwam zelf met het idee' - Kyano (7) langs de deuren voor deelname FC Barcelona Camps

Nieuws

OOSTZAAN - Voetbal, voetbal en nog eens voetbal. Kyano Prins uit Purmerend is gek op het spelletje. Slechts zeven jaar oud en nog bescheiden qua lengte droomt hij van een carrière als profvoetballer. Toen zijn vader Leo Prins vertelde dat FC Barcelona later deze maand naar OFC in Oostzaan komt met 'echte FC Barcelona-trainers', was Kyano meteen verkocht. Om zelf zijn ticket voor deelname te verdienen gaat hij de deuren langs.


Op een donderdagmiddag eind juni betreedt Kyano met zijn vader kantoor Purmerend van Rodi Media. Hij is in vol FC Barcelona-tenue en zijn naam Prins siert de achterkant van zijn shirt. Terwijl Kyano met gezonde spanning een van zijn eerste interviewervaringen opdoet, is hij ook aan het voetballen. De bal, geleend van zijn club FC Purmerend, is mee voor het fotomoment. Onderweg naar een trapveldje, waar Kyano op de foto gaat, probeert hij zowel zijn vader als de redacteur voortdurend een 'panna' te geven.

Leo Prins vertelde zijn zoon over de FC Barcelona Camps, maandag 24 tot en met vrijdag 28 juli bij de Oostzaanse Football Club (OFC). Daar krijgen de jonge voetballers les van trainers van Barcelona. De oren van Kyano, groot fan van Ajax en Barcelona, begonnen te tuiten toen hij dat hoorde. Zijn vader zei er wel bij dat het heel veel centjes kostte, maar dat was geen probleem. Nog voordat Leo zijn portemonnee kon trekken, zei Kyano. "Ik ga het zelf ophalen."

Eigen initiatief


"Hij kwam zelf met het idee", zegt Leo, die het initiatief van zijn zoon toejuicht. "Hij is nog een beetje verlegen en leert er veel van door bij onbekenden aan te bellen." En zo gaat Kyano vlak bij huis, in de Purmerendse wijk Weidevenne, de deuren langs om 400 euro op te halen. Gewapend met zijn Barcelona-tenue en een door zijn vader gemaakt A4'tje met informatie hoopt hij zijn doel te bereiken. Op het A4'tje staan een foto van Kyano, zijn rekeningnummer, informatie over de Camps en een tekst als: "Ik heb niet zo veel geld en ik wil bij FC Barcelona trainen. Het kost heel veel geld. Wil je helpen?"

Leo loopt ter begeleiding mee. Vader en zoon liepen al een paar keer eerder, een week of twee geleden voor de eerste keer. In twee rondjes lopen haalde Kyano bijna 30 euro op. "Iedereen reageert er heel positief op", zegt zijn vader. "Een man zei: 'Ja, ik doe mee, maar onder één voorwaarde. Dat je straks kaartjes voor me hebt als je daar speelt!' Een andere meneer had wel 10 euro over voor Kyano. Hij wil ook familie en vrienden nog afgaan, want alle kleine beetjes helpen."

Plezier en trucjes


Sinds Kyano de bal ontdekte, is de Purmerender er nauwelijks meer bij vandaan te krijgen. "Plezier hebben, trucjes leren", zegt Kyano op de vraag wat hij zo leuk aan voetbal vindt. Hij kan al de 'aka' en de 'aka in de lucht', maar werkt nu aan zijn 'rondje om de wereld'. "Ik kijk heel veel filmpjes van Soufiane Touzani op YouTube." Soufiane, broer van ex-profvoetballer Karim Touzani, is een rapper en straatvoetballer die de meest spectaculaire voetbaltrucjes beheerst. Als Kyano met FC Barcelona gaat trainen, wil hij een aantal specifieke dingen leren. "Trucjes, beter schieten en snel mijn voeten bewegen met de bal. Dan weten ze niet welke kant je opgaat."

Afgelopen seizoen debuteerde Kyano als pupil bij FC Purmerend. De club was onder de indruk van de jonge voetballer en selecteerde hem voor de J09-2, het tweede jeugdteam voor voetballers onder negen jaar. Daar gaat Kyano vanaf volgend seizoen in spelen. Wie de jonge voetballer wil steunen, zodat hij mee kan doen aan de FC Barcelona Camps, kan naar zijn Instagram-account @kyanoprins gaan.