‘In plannen kunnen mensen niet wonen’

Politiek
Anja Visser
Anja Visser (Foto: Aangeleverd)

OOSTZAAN - Het CDA houdt van daadkracht. Aanpakken die problemen. Anja Visser is fractievoorzitter van het CDA. Ze is resoluut, er zijn heel wat onderwerpen waar zij zich hard voor wil maken, maar de woningnood is wel een heel belangrijke speerpunt. “In plannen kunnen mensen niet wonen, er moeten huizen en appartementen gebouwd worden en de doorstroming moet bevorderd worden.” Het CDA wil zich inzetten om de procedures voor (ver)bouw van woningen te vergemakkelijken. Ze wil dat er zo snel mogelijk een beleggerverbod ingevoerd wordt. 

door Barbara van Wijk

Over de vraag waarin het CDA zich onderscheidt van de programma’s van andere partijen hoeft Anja niet lang na te denken: “Wij willen de mens centraal stellen. Ons beleid heeft een puur sociale insteek. Wij willen luisteren naar de mensen, en de menselijkheid betrachten.” 

Leerlingenvervoer

Ze geeft als voorbeeld dat er momenteel een nieuwe verordening in de maak is, die gaat over het leerlingenvervoer, over kinderen die naar speciaal onderwijs gebracht moeten worden met een taxibusje. Volgens de regels in de wet moeten zij geplaatst worden op de dichtstbijzijnde school.  Als daar geen plaats is voor het kind, mag het naar een school verderop, maar zodra er op de dichtstbijzijnde school plaats is, moet het kind daar naartoe overgeplaatst worden. 

Daar kan Anja zich duidelijk niet in vinden. “Die kinderen hebben juist een ijzersterke structuur nodig. Het is juist voor die kinderen heel slecht als die heen en weer gesleept worden van de ene school naar de andere.” Tegen die regels zal zij zich stevig verzetten. 

Ook Het Twiske gaat haar aan het hart. De festivals mogen daar niet gehouden worden. Het Twiske is geen pretpark. Wij willen daar geen overnachtingen. Het is een Natura 2000-gebied. Punt uit. Er wordt gesteld dat het gaat om maar een paar dagen per jaar, nee, het terrein wordt al veertien dagen voor aanvang van het festival afgezet voor de opbouw en dát gebeurt met veel herrie en gedoe. “Er wordt gezegd dat het gaat om de inkomsten voor het onderhoud van Het Twiske… maar waar gaat het grootste deel van de inkomsten naar toe? Juist ja, niet naar Het Twiske! Dat verdwijnt in de zakken van de organisatoren.” 

De Marsen

“Ik ben bijvoorbeeld ook zo blij dat voor de zorgboerderij De Marsen in Het Twiske is bepaald dat de dagbesteding van onze minder valide medemensen doorgang vindt.  Ongeveer vierentwintig mensen kunnen daar hun bestemming vinden, hoe mooi is het niet dat zij daar ook in nieuwe woningen kunnen gaan wonen?” 

Anja hoopt op twee zetels in de gemeenteraad. Meer mag ook. Graag! Maar de Haagse politiek heeft wel wat gerommeld de laatste tijd en zij hoopt maar dat het de kiezers van Oostzaan gaat om het belang van het dorp. Politiek is politiek, maar het gaat om de mensen, om de leefbaarheid, groen in de woonwijken, de sociale voorzieningen moeten gehandhaafd blijven, het gaat om de veiligheid in de wijk en op straat, en nog veel meer. 

Duidelijkheid

Hoe het ook zij, het nieuwe logo van het CDA vermeldt: ‘Een betrouwbaar JA en een duidelijk NEE’. Dit houdt in dat zij de komende vier jaren duidelijkheid wil verschaffen, een sociaal beleid voeren, en zij zal zich met hand en tand verzetten tegen de windmolens die Amsterdam aan de Oostzaanse grens wil bouwen. “Die tasten de gezondheid van de mensen aan. Het steekt dat Amsterdam Oostzaan nooit heeft betrokken bij de ontwikkelingen van de windmolens.”

Anja is redelijk stellig als de samenvoeging van Oostzaan met een of meer andere gemeenten ter sprake komt: “Als wij maar onze eigen zelfstandigheid behouden, als we maar onze voorzieningen kunnen handhaven en als de lijnen van de burgers naar het gemeentebestuur maar kort blijven. Dáár gaan wij voor, en als samenvoeging onverhoopt onvermijdelijk is dan alstublieft niet met Amsterdam of met Zaandam.”