Buurtbanden Bos en Lommer: de banden tussen buren in beeld

Algemeen
Bewoners ontdekken op 27 foto’s de banden in hun buurt.
Bewoners ontdekken op 27 foto’s de banden in hun buurt. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Als Desiree de hond uitlaat, komt ze geregeld Marion tegen, die onderweg is naar haar moeder. Bij Marions moeder gooit Desiree af en toe wat tijdschriften in de bus. Buurman Ed komen ze ook geregeld tegen op straat. Deze vier bewoners met een band in hun buurt werden door Rufus de Vries gefotografeerd. Op totaal 27 foto’s legde de fotograaf mensen en plekken in Bos en Lommer vast. De expositie is nu te zien in uiteraard: de buurt.

Shirley Brandeis

Opeens was hij daar. Fotograaf Rufus de Vries streek begin 2020 neer in Bos en Lommer om in opdracht van het Thuismakers collectief de buurtbanden in beeld te vangen. “We wilden laten zien wie hier wie kent, hoe men elkaar kent en wat de banden in de Erasmusparkbuurt zijn,” aldus Sander van der Ham van het collectief, dat het sociaal beheer van het Wachterliedpaviljoen uitvoert. Aan Rufus de Vries de eer in een voor hem toen nog onbekende buurt de lijnen uit te zetten en in kaart te brengen.

Droste-effect

En dat begon bij de halte voor de boekhandel aan de Bos en Lommerweg, vertelde hij donderdagavond in het paviljoen ter ere van de opening van de expositie. “Ik stapte uit de bus en ben als eerste de wasserette binnengestapt.” Daar sprak hij met eigenaar Rob, die hem attendeerde op Marcel en zijn herdershonden. Door Marcel kwam Rufus met mede-hondenbezitter Mascha in contact en met buurtgenoten Samih en Hira. En zo leerde de fotograaf via via de buurt en haar bewoners kennen. De Vries: “Mascha en Marcel fotografeerde ik uiteindelijk bij Orso, de ijsbeer in het Erasmuspark. Samih en zijn zusje Hira ontmoetten Marcel tijdens een preview van de expositie. Een gearrangeerde ontmoeting dus én met een knipoog. De foto’s hebben een ‘Droste-effect’; Marcel, Samih en Hira bekijken zichzelf in de scènes waar ze eerder aan meededen.”

Zoekplaatje

Praten, kennismaken, wandelen, koffie drinken, plekken in de buurt bezoeken en verbanden tussen mensen en plekken vinden. Dat is - in eerste instantie zonder camera - de werkwijze van de fotograaf die eerder in Slotervaart en Noord de buurtbanden blootlegde. In Bos en Lommer werd hij, nog net voor de pandemie losbarstte, al snel meegenomen in en door de buurt, tot achter de voordeuren aan toe. “Ach, waarom niet, kom maar langs,” dacht Yurdagul toen hij vroeg of ze met de 90-jarige Joop, met wie ze jaren busreizen voor de buurt organiseerde, op de foto wilde. En Jan vond het prima om zich in zwembroek bij het water van de Admiralengracht te laten vereeuwigen. En zo zien we bewoner na bewoner in een setting met andere bewoners, waarbij ook de relatie tussen de ene foto en de andere foto een interessant en vermakelijk zoekplaatje oplevert.

Makelaarsborden

Ook de genodigden die donderdag door De Vries zelf werden rondgeleid vermaakten zich met de foto’s, die nog de hele maand juli en augustus op tien locaties in de buurt (te herkennen aan de rood-witte makelaarsborden) zijn tentoongesteld. Ze herkennen buurtgenoten als Monique, de vroegere eigenaar van de beroemde boekhandel in de buurt, en Peter, die al zijn hele leven in dezelfde straat woont. Ze herkennen de plekken in de buurt die veel voor hen of anderen betekenen, zoals snackbar Nefertiti, de speeltuin op het Wachterliedplantsoen, de hondenuitlaatplek in het Erasmuspark of hun eigen huis.

Nooit verzonnen

Arjan van Oorsouw en zijn vrouw Nathalie Delorme stelden hun huis open voor De Vries, die hen fotografeerde in een setting met hun zoon Nathan, Nathalie’s vriendin Yinske en de leenhonden van buurtgenoot Mascha. Een uit het leven gegrepen opstelling die spontaan oogt, realistisch is en nooit verzonnen. Maar die waar nodig voorafgaand aan het fotomoment wel ietwat of meer geregisseerd is door de fotograaf. Momenten die dagelijks gebeuren in een buurt, maar die Vries haarfijn weet vast te leggen. 

Van Oorsouw: “Het mooie was dat bij de eerste kennismaking met Mascha, die via Facebook een oproep deed voor een hondenoppas, zij mijn vrouw bleek te kennen van de bushalte naar hun werk.” En zo verscheen ook de betreffende halte bij Podium Mozaïek in de expositie. Om maar aan te tonen dat ook Bos en Lommer een buurt met banden is.

Twee rondleidingen gaf Rufus de Vries vorige week. Een derde is er op zondag 11 juli om 14 uur vanaf het Wachterliedpaviljoen. Op aanvraag zullen er meer volgen in de buurt. Zie www.buurtbanden.nl en download daar de route of haal deze op bij het Wachterliedpaviljoen.