Erik Bobeldijk: ‘De meest verbindende brugnaam’

Algemeen
Erik Bobledijk.
Erik Bobledijk. (Foto: Katrien Mulder)

NIEUW-WEST - Elke maand vertelt één van de leden van het dagelijks bestuur van het stadsdeel iets over en onderwerp dat speelt. Deze week maand is het de beurt aan Erik Bobeldijk.

“Het vernoemen van straten en bruggen is doorgaans niet het meest spannende onderdeel van zaken, waar ik bestuurlijk verantwoordelijk voor ben, maar het kan ook heel interessant zijn. Vooral bij brugnamen. Zo zijn veel bruggen nog naamloos. Dat biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om bruggen van een naam te voorzien die verwijst naar vrouwelijke verzetsheldinnen in een buurt, waar de al bestaande straatnamen vooral verwijzen naar mannelijke verzetshelden. Of er wordt een nieuwe naam toegevoegd aan een brug. Eén die verwijst naar een zeer actieve buurtbewoners!

Zoals op vrijdag 2 juli dit jaar het geval was. Toen had ik de eer om voor de eerste keer een brugnaam te mogen onthullen, die verwijst naar een zeer actieve buurtbewoonster: De Tinie Wormbrug. In het bijzijn van buurtbewoners, die Tinie persoonlijk hebben gekend, en in het bijzijn en samen met haar weduwnaar Henk Worm en hun drie dochters.

In het geval van de Tinie Wormbrug, was het verzoek al ruim vijf jaar geleden ingediend door Tamar Frankfurther. Zij is net als Tinie Worm al jaren actief voor het historische dorp Sloten en Oud Osdorp. Dit verzoek was vrij kort na het overlijden van Tinie Worm ingediend. De gemeente heeft echter als stelregel om bij naamgeving in de openbare ruimte alleen te verwijzen naar personen die al minstens vijf jaar overleden zijn. Gelukkig kon het verzoek alsnog actief worden opgepakt en uitgevoerd.

Ik vind het heel mooi dat we als gemeente ook ruimte bieden om straten en bruggen te vernoemen naar actieve buurtbewoners. Naar de lokaal bekende inwoners. Het draagt volgens mij bij aan het idee dat de publieke ruimte ook echt van het publiek is, dus van iedereen die er gebruik van maakt. Hoe mooi is het dan ook om een brug te vernoemen naar iemand die zich heel actief heeft ingezet voor de buurt. Dit maakt de naamgeving veel persoonlijker en draagt bij aan de zo belangrijke betrokkenheid van bewoners bij hun buurt. Ik denk oprecht dat het door veel mensen zeer gewaardeerd wordt dat een persoon die zich enorm heeft ingespannen voor ‘hun buurt’ nu extra zichtbaar is geworden in de naam van deze brug, ‘Tinie’s brug’.”