‘Ik wil neutraal zijn en privé en werk scheiden’

Algemeen
Herman: “Ik zou het fijn vinden wanneer er meer diversiteit komt in het winkelaanbod in deze wijk."
Herman: “Ik zou het fijn vinden wanneer er meer diversiteit komt in het winkelaanbod in deze wijk." (Foto's: Ad van Dam)

NIEUW-WEST - In een serie portretten Oog in Oog met…komen mensen, die wonen en/of werken in Nieuw-West, aan het woord over hoe zij dat ervaren. Wat vinden zij daar prettig of zouden ze juist graag willen veranderen? Kunnen zij zichzelf zijn? Voelen ze zich hier veilig? Deze week staan we Oog in Oog met de 59-jarige Herman, ondernemer in Slotermeer.

Ad van Dam

“Winkeltje spelen vond ik vroeger al leuk en sinds 2015 heb ik dan mijn eigen zaak. Ik heb de meest veelzijdige baan, die je je maar kan voorstellen. Ik doe aan woninginrichting, dus alles: vloeren, behang, verf, meubels, lampen en raamdecoratie. Je moet flexibel zijn, anders lukt het niet. Je moet wat meer naar buiten om te laten zien dat je er bent, en wat je doet, ik ga naar mensen thuis in plaats van afspreken in de winkel of door de telefoon, meteen opmeten, mensen vinden het ook makkelijk dat je bij ze thuiskomt. Ik heb een heel diverse klantenkring. Ook mannenstellen komen hier, veel zelfs, uit alle delen van Amsterdam en ik voel dat de mannen bij mij zichzelf kunnen zijn en dat ik ze dat gevoel ook kan geven, ik verbind me dan meer met zo’n mannestel, ze kunnen zich dan misschien meer met mij identificeren dan met een vrouwelijk collega. Ik gedraag me eigenlijk gewoon als Herman, en als dat als ‘homo’ getypeerd wordt, is dat prima, maar het is zoals het is, zoals ik ben. Ik doe me niet anders voor dan ik ben, ik ben niet overdreven vrouwelijk dat niet, maar ik ben wel anders in het dragen van kleding en ik loop misschien anders dan de gemiddelde man, ik hou er geen rekening mee, dat vind ik ook niet nodig, ik neem iedereen zoals die is, dat moeten anderen bij mij ook maar doen, als ze dat niet willen, dan moeten ze hier maar niet komen. Ik ben vroeger op school erg gepest, maar ik had nooit het idee dat dat te maken had met dat ik homo ben, meer omdat ik anders was, ik droeg andere kleding, ik had veel meer vriendinnen en dat stak dan, later dacht ik misschien ook omdat ik homo ben, maar zo heb ik het nooit ervaren. Het heeft me ook veel gebracht, ik had toch een andere smaak dan de gemiddelde heteroman. Je hebt echt kijk op dingen en dat is een pré.” 

Nieuw-West

“Ik zou het fijn vinden wanneer er meer diversiteit komt in het winkelaanbod in deze wijk, meer variatie in soort winkels, een goede mix voor een breed publiek, dus ook bijvoorbeeld een goede kaaswinkel en waarom geen souvenirwinkel? We hebben hier tenslotte het Van Eesterenmuseum en er komen steeds meer culturele voorzieningen die toeristen aantrekken.” 

Geen Mariabeeld

“Ik heb geen regenboogvlag en ook geen gewone rood-wit-blauw-vlag. Misschien zou ik de regenboogvlag privé wel uithangen, maar niet aan de gevel van mijn zaak. Ik wil voor iedereen toegankelijk zijn en niet aanstootgevend zijn voor wie dan ook. Ik zet met kerst ook geen Mariabeeld in de etalage. Ik wil neutraal zijn en privé en zakelijk scheiden. Klanten mogen best weten dat ik homo ben, maar om dan een vlag aan de gevel te hangen, vind ik niet nodig.”

Humor

“Met humor red ik het in het leven, anders was ik allang afgehaakt. Ik heb heel veel zelfspot, relativering, ik zeg wat ik vind zonder veel rekening te houden of de ander dat ook vindt. Mensen weten daarom precies wat ze aan me hebben. Het nadeel is dat mensen zich soms geïntimideerd voelen, daar ben ik ver mee gekomen, maar soms ook in de problemen mee geraakt, ik was nooit onder de radar, daar heb ik soms wel een beetje spijt van, ik maak het me soms onnodig moeilijk, so be it, ik kan het toch niet anders, ik ben zoals ik ben, de mensen die me wel leuk vinden, daar doe ik het voor.”

Reageren? Mail naar rozeinbeeld@gmail.com.

Herman vindt het prima als klanten weten dat hij homo is, maar om een vlag aan de gevel te hangen, vindt hij niet nodig.