De Sierpleinbuurt wil een bieb

Algemeen
In de plint van dit te renoveren De Drie Hoven-gebouw is een OBA-punt gepland.
In de plint van dit te renoveren De Drie Hoven-gebouw is een OBA-punt gepland. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Op 16 september 2019 ging de bibliotheek aan de Pieter Calandlaan, bij het Sierplein, voorgoed dicht. Bewoners protesteerden. Er mocht dan wel een OBA terugkomen in de buurt, dé ontmoetingsplek in hun buurt waren ze kwijt en daarmee veel gemak, verbinding en gewoon een bieb vlakbij huis en school. De protestgroep werd een actiegroep en uiteindelijk sloot de OBA zich aan. Exact twee jaar na de sluiting blikken drie betrokken bewoners terug én kijken ze vooruit.

Shirley Brandeis

Ruim een jaar na de sluiting kwam er inderdaad een nieuwe locatie, de OBA Postjesweg aan het August Allebéplein (die overigens zeven jaar daarvoor was gesloten). Maar het Allebéplein is niet echt om de hoek van het Sierplein. “Zeker niet als je wil dat je kinderen zelfstandig naar de bibliotheek kunnen gaan,” zegt Lamya Ben Abdessadak. Zij is een van de vele bewoners die indertijd ageerde tegen de voorgenomen sluiting van de bibliotheek in de buurt. “De bieb was meer dan een plek om een boek te lenen. We kwamen er vaak. Er was een fijne leeshoek voor de kinderen, er waren leuke kinderactiviteiten. Mijn zoon had net leren lezen. Ik keek ernaar uit om heel vaak naar de bibliotheek met hem te gaan, op loopafstand van huis.”

Stomverbaasd

Ook Eric Roodnat, al dertig jaar buurtbewoner, was stomverbaasd dat juist deze vestiging moest sluiten. “De bibliotheek was ook een plek waar kleinbehuisde kinderen hun huiswerk konden maken. Voor ouderen een plek om elkaar te ontmoeten.” Cru vond hij het dat de laatste dag de vlaggetjes van het 100-jarig bestaan van de OBA er hingen. “Het was helemaal geen feestelijke dag. We missen de bibliotheek enorm.” En ook: “Kinderen moeten in hun eigen buurt toegang hebben tot literatuur, tot tijdschriften,” vult Peter Faber, bewoner en diaconaal opbouwwerker in De Ark, aan. “De buurt is ook heel divers. Dat mensen van verschillende achtergronden elkaar ontmoeten is niet vanzelfsprekend. Een bibliotheek draagt daar aan bij.” De bijna 800 handtekeningen, aangeboden op de dag van sluiting aan OBA-directeur Martin Berendse en een protestlied mochten aanvankelijk niet baten. De directeur zei het ook heel jammer te vinden, maar gaf aan dat de OBA steeds minder subsidie krijgt met sluiting als gevolg.

Leegstand

Wat toen is gebeurd, is niet terug te draaien en na langdurige leegstand heeft de naastgelegen supermarkt de winkeloppervlakte uitgebreid. “Ook fijn, zo’n mooie grote supermarkt. Maar liever hadden we de bibliotheek behouden.” De protestgroep besloot een actiegroep te worden en constructief mee te denken. Peter: “De OBA-directeur gaf al aan dat hij met ons mee wilde denken en heeft dat ook gedaan. Er zijn plannen, hebben we gehoord, om in de plint van het voormalige verzorgingstehuis De Drie Hoven een kleinere bibliotheek, een zogenoemd OBA-punt, te vestigen. Met de OBA zelf gaan we deze week in gesprek over een nieuw aan te schaffen kleine collectie. Helaas worden we door de gemeente niet bij de plannen betrokken. We zijn bang dat er straks in de uiteindelijke vormgeving iets komt dat niet aansluit bij de behoefte van de bewoners.”

Rolstoeltoegankelijk

Samen met de OBA werd een programma van eisen overeengekomen. Onder andere een locatie binnen 500 meter van het Sierplein, met daarin ruimte voor ouderen en kinderen, met ook een kindertoilet, rolstoeltoegankelijk en met leestafel en betaalbare koffie staan hierin genoteerd. Een plek gerund door vrijwilligers; vanuit de OBA versterkt met een professional. In een brief aan de gemeente in mei 2020 werd gevraagd mee te mogen praten. Lamya: “Er was toen, op ons verzoek, één digitale bijeenkomst in het najaar. Maar daarna was het stil. Inmiddels zijn we een jaar verder.” De bewoners hopen van de gemeente te horen dat er én geld vrijkomt voor een nieuw OBA-punt én dat zij aan mogen schuiven om te kijken of de nieuwe bieb aansluit bij de wensen van de buurt. Eric: “En graag op korte termijn. De buurt mist nu al twee jaar een bibliotheek.”

Reactie dagelijks bestuur Nieuw-West: “De OBA heeft een hele belangrijke rol in de verschillende wijken van de stad, tegelijkertijd zijn de middelen niet oneindig. De OBA en de gemeente werken samen aan een toekomstplan, waarin nadrukkelijk gekeken wordt naar het huidige vestigingennetwerk van de OBA in de hele gemeente. Hierbij wordt goed gekeken naar de spreiding van voorzieningen over de hele stad en ook naar combinaties met andere organisaties en voorzieningen. De OBA is met verschillende partijen in gesprek om te kijken hoe en waar zij kunnen samenwerken. Als het plan van de OBA eind 2021 klaar is, wordt het door het college aangeboden aan de gemeenteraad.”