NS en ProRail helpen publiek in Amsterdam in Week tegen Eenzaamheid

Algemeen
Twee gratis kopjes koffie: één voor jezelf en één voor een ander om zo tot een gesprekje te komen.
Twee gratis kopjes koffie: één voor jezelf en één voor een ander om zo tot een gesprekje te komen. (Foto: Pr)

AMSTERDAM - In de Week tegen Eenzaamheid, van 30 september tot en met 7 oktober, nodigen NS en ProRail in vijf steden land mensen uit om wat vaker contact met elkaar te zoeken, onder het motto: ‘stel je voor’. Op de stations en andere locaties in Amsterdam, Assen, Utrecht, Amersfoort en Tilburg staan dan koffiekarren waar mensen twee gratis kopjes koffie kunnen halen: één voor zichzelf en één voor een ander. Zo wordt makkelijk contact met elkaar gemaakt en dat kan nou net het verschil maken. Zeker voor mensen die zich eenzaam voelen of rondlopen met sombere gedachten. En 9 van de 10 keren levert het een leuk gesprekje op.

Mensen kijken elkaar nauwelijks meer aan, iedereen zit gebogen boven zijn mobiel of boek of staart in de verte. Hoe leuk is het om elkaar weer eens aan te kijken en even contact te maken met een onbekende?

Sombere gedachten

 De praktijk leert dat echt ‘gezien’ worden door een ander, de meeste mensen goed doet en voor sommigen zelfs sombere gedachten doorbreekt. Het is niet moeilijk, en het hoeft ook geen lang gesprek te zijn. Dat momentje doet al wonderen en je voelt je er zelf ook fijn bij.

In de Week tegen Eenzaamheid doen 5 gemeenten mee aan de steljevoor-campagne op de stations en op andere plekken in de gemeente. In Utrecht is er ook een samenwerking met de Luisterlijn op het CS. In de stationshal kunnen bezoekers een mini-cursus luisteren volgen.

Beïnvloeden 

33 procent van de Nederlanders voelt zich weleens eenzaam. Gevoelens van eenzaamheid kunnen je leven enorm beïnvloeden. Stel je voor dat we wat vaker ‘hoi’ tegen elkaar zeggen of een praatje maken met een onbekende. Dan zou de wereld er heel anders uitzien.

Ruim 15 procent van de Amsterdammers voelt zich chronisch eenzaam. En 38 procent heeft regelmatig last van eenzame gevoelens. Eenzaamheid is een probleem van ons allemaal: van alle Amsterdammers, van de gemeente en van de zorg- en welzijnsorganisaties. We kunnen eenzaamheid voorkomen als we wat vaker naar elkaar omkijken. Door samen te werken kunnen we eenzaamheid aanpakken.

Voor meer informatie over deze actie, ga naar: www.steljevoor.info.