‘Het nieuwe lezen’ trapt af op Calandlyceum

Algemeen
Het Calandlyceum klreeg de primeur van 'Het nieuwe lezen".
Het Calandlyceum klreeg de primeur van 'Het nieuwe lezen". ((Foto: Evert Elzinga))

NIEUW-WEST - De leesmotivatie van leerlingen is bijna nergens zo laag als in Nederland. Vandaar dat ruim 35 schrijvers, onder wie Adriaan van Dis, Ellen Deckwitz, Splinter Chabot, Kluun, Paul van Loon, Astrid Sy, Simone van der Vlugt en Alex Boogers, meedoen met het landelijk initiatief dat lezen op school weer boeiend maakt.

‘Het nieuwe lezen’ is vorige week begonnen met een eregalerij van prikkelende zinnen van een selectie van auteurs op het Calandlyceum in Amsterdam.

‘Het nieuwe lezen’ is een initiatief van uitgeverij Blink. “Als je een goede lezer wil worden, moet je gewoon heel veel lezen “, vindt Jorien Castelein, directeur van Blink.

Een beleving

“Als je een goede lezer wil worden, moet je gewoon heel veel lezen: binge-lezen. Dan bereik je een bepaalde concentratie en wordt lezen een beleving”, vindt ze.

“Uit onderzoek blijkt: je krijgt leerlingen aan het lezen als je ze boeiende verhalen voorlegt. Fictie, maar ook teksten vol kennis over de echte wereld. Daarom is het belangrijk dat zoveel schrijvers in Nederland ‘Het nieuwe lezen’ omarmen. Met hun hulp krijgen we het voor elkaar.”