Gezondheidsambassadeurs zorgen voor binding in de buurt

Algemeen
Eén van de lichtingen nieuwe gezondheidsambassadeurs
Eén van de lichtingen nieuwe gezondheidsambassadeurs (Foto: (Foto's: pr))

NIEUW-WEST - Een workshop over mondhygiëne of gezond eten, sportactiviteiten, een wandelclub, het kan van alles zijn. Stichting Eigenwijks zoekt in bewoners van Nieuw-West, zogenaamde gezondheidsambassadeurs, die samen met studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) leuke en gezonde activiteiten opzetten voor de Community Health School.

In 2016 kwam Nieuw-West niet zo positief uit de gezondheidsmonitor van de GGD. Zeven op de tien inwoners voelden zich toen weliswaar gezond en er werd minder gerookt en gedronken dan in de rest van Amsterdam, maar er kwamen genoeg aandachtspunten naar boven. Zoals het grotere aandeel inwoners met chronische aandoeningen, overgewicht en psychosociale problemen.

In de praktijk

Voor bewonersorganisatie Stichting Eigenwijks reden om uiteindelijk samen met Gezondheidsambassade Nieuw-West en de HvA de Community Health School te beginnen. “Daar leiden wij mensen op tot gezondheidsambassadeurs die samen met studenten diëtiek van de Hva, die stage bij ons lopen, om activiteiten bedenken voor alle leeftijdsgroepen. Bewoners en studenten leren samen, want mensen hebben kennis van de buurt en studenten vanuit hun opleiding”, vertelt Karin Kauw, opbouwwerker bij Eigenwijks. Hogescholen willen ook dat studenten meer in de praktijk leren en meer vaardigheden krijgen. Voorheen kwamen studenten met allerlei opdrachten, maar was daar in de wijk niet altijd behoefte aan. Nu wordt gekeken waar behoefte aan is en zetten bewoners zelf iets met begeleiding op.

Verbindend

En het werkt. Eigenwijks is al een aantal jaren geleden begonnen met dit project en het heeft op kleine schaal zijn vruchten al afgeworpen. “Er is een groepje dat een bootcampgroep heeft opgericht, een kookworkshop met een quiz over gezond eten, weerbaarheid bij meiden, wandelgroepen die na het eten samen gaan lopen en niet op de bank gaan zitten, een groep heeft een gezondheidsfestival opgezet, een workshop mondgezondheid voor kinderen omdat het nogal eens voorkomt dat zij niet naar de tandarts gaan’, somt Karin op. Het resultaat is dat er nu een meer maatschappelijke debat over gezondheid is, er meer aandacht is voor overgewicht bij jonge kinderen, gezonde traktaties op school worden uitgedeeld en gezondheidsambassadeurs met water op festivals staan. Gezondheid is verbindend, deelnemers doen ook iets voor een ander”, weet Karin.

Positiever

De kunst is om die mensen te bereiken waar het om gaat. “We zijn in gesprek gegaan in de buurt over gezond en ongezond gedrag. Mensen werden positiever over hun buurt. Er ontstonden ideeën. Het gaat niet alleen maar over allerlei aspecten over de gezondheid, maar meer waar ben je enthousiast over geworden, heb je een idee om iets te ondernemen.”

De activiteiten richten zich op gezondheidsbevordering in algemene zin. Het is veel breder dan alleen de schijf van 5 voorleggen. Bewoners en studenten gaan samen een traject in, kijken waaraan behoefte in de wijk is en zetten gezamenlijk iets op. Karin: “Los van het feit dat het goed is voor de gezondheid, vinden mensen het ook leuk om elkaar te ontmoeten, ze komen mensen tegen die ze anders niet waren tegengekomen.”

Contact

Ambassadeurs leren om iet op te zetten of sluiten aan bij iets wat er al is in de wijk. Ambassadeurs kennen hun omgeving, dus voor hen is het gemakkelijker om in contact te komen met de doelgroep. In eerste instantie werken zij samen met de studenten, maar als de stageperiode voorbij is kunnen zij zelf kiezen om door te gaan.

“Juist in deze tijd met corona is het voor heel veel mensen belangrijk om contact te hebben. De urgentie vraagt om er over na te denken en ermee aan de slag te gaan”, vindt Karin.

Aan de slag

Eigenwijks zoekt mensen met een hart voor een gezonde buurt, die met er mee bezig willen zijn en iets willen doen door gezondheidsambassadeur te worden. Voordat zij aan de slag gaan, krijgen zij training op tien dinsdagen van 17.30 tot 20.00 uur. De bedoeling is om de bijeenkomsten in De Serre op de Pieter Calandlaan 258A te houden. Dan wordt er brood en soep geserveerd. Wanneer dat door corona niet mogelijk is, worden de bijeenkomsten digitaal gegeven.

Aanmelden via: gezondheidsambassade.amsterdam.nl.

Zo maar een activiteit georganiseerd voor kinderen in de wijk.