Ooievaars weer gespot

Algemeen
De ooievaars zijn weer gespot op hun oude nest.
De ooievaars zijn weer gespot op hun oude nest. (Foto: Peter Vreeswijk)

NIEUW- WEST - Elk jaar broedt er een ooievaarsechtpaar op het dak van een voormalige school aan de Lutkemeerweg. De laatste jaren hebben zij telkens 3 jongen groot1gebracht. Afgelopen vrijdag spotte fotograaf Peter Vreeswijk ze weer op het oude nest, terug van hun vogeltrek en liepen nu door het weiland ernaast om te fourageren.

Nederlandse ooievaars volgen vooral de trekroute via Spanje en maken via Gibraltar de oversteek naar Afrika. De meeste andere, vooral Oost-Europese, ooievaars maken gebruik van een route via de Bosporus. De ooievaar is een uitstekende vlieger met trage vleugelslag die goed gebruik weet te maken van thermiek.

In eigen land

De Nederlandse ooievaars trekken deels weg, maar minstens een vijfde overwintert in eigen land, veelal afkomstig uit het herintroductieprogramma. De trekvogels keren vanaf februari terug en vertrekken weer vanaf augustus. In Nederland zie je ook doortrekkende Deense en Duitse ooievaars, soms in grote groepen op gemaaid graslanden of gebouwen. Voor een broedplek maakt de ooievaar gebruik van kunstmatige nestgelegenheden op daken en wagenwielen, maar hij broedt ook in zelfgemaakte nesten in bomen.

Zodra ze in het voorjaar weer jongen hebben, legt Peter Vreeswijk ze weer vast.