Heldenspeld voor Minchenu Maduro

Algemeen
Minchenu Maduro.
Minchenu Maduro. ((Foto: Olivier Middendorp, gemeente Amsterdam))

NIEUW-WEST - Coronatijd laat zien dat veel mensen zich graag inzetten voor en omkijken naar de ander. Niet alleen de mensen in vitale beroepen, ook zij die zich ontfermen over een alleenwonende buur of een gezin dat het moeilijk heeft, zij die koken voor de buurt of boeken bezorgen vanuit de lokale boekwinkel. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Ook zij verdienen een applaus, een bedankje en de gemeente bedacht daarvoor de Amsterdamse Heldenspeld.

Met de campagne Hou Van Je Held zet de gemeente hulpverleners en andere helden van onze stad in het zonnetje tijdens de koude maanden. De helden ontvangen een speldje en een persoonlijke boodschap van de gever. “Jij zet je al jaren met heel je hart voor de stad en haar inwoners in,” is die boodschap van Martine Graven voor Minchenu Maduro, die de heldenspeld mocht ontvangen. “Minchenu kijkt echt om naar anderen,” vertelt Martine aan de Westerpost. “Vooral mensen die het niet makkelijk hebben of die niet gezien worden. Ze is een rolmodel voor mij en anderen en haar kantoor staat open voor iedereen die een kop thee wil drinken en even een praatje nodig heeft.”

Mooi speldje

Dat kantoor staat midden in de buurt, aan de Comeniusstraat. Niet te missen, want paars gekleurd. De lievelingskleur van de heldenspeldontvanger. Minchenu: “Ik was totaal verrast door het bezoek van mijn vriendin Martine met de speld.” Ze is er heel blij mee, laat ze weten. “Het is ook echt een mooi speldje. Complimenten aan de vormgever!” De reactie typeert Minchenu, die liever geeft dan ontvangt. Martine: “Ze heeft veel liefde in zich. Jong en oud komt graag bij haar kantoor over de vloer en voelt zich thuis. Ze heeft een groot hart en een luisterend oor.”

Verhalen

Keihard werken, haar geloof in God (“Hij gaf mij de kracht om dit te kunnen doen”), de onvoorwaardelijke steun van haar familie en geloven in jezelf hebben haar ver gebracht. Dat geeft ze graag terug, vertelt Minchenu de Westerpost. Ze wil anderen laten merken dat ze gezien worden, hen inspireren, motiveren. “Iedereen heeft een verhaal. Met die verhalen kunnen we elkaar inspireren. En iedereen kan daar zijn eigen wijsheid uit halen.” Dit jaar staat voor haar in het teken van het uitrollen van Revolutionair Anders, een platform voor onderwijsprofessionals “om samen jongeren goed te begeleiden en voor te bereiden op hun toekomst”.

Door heel het land zet ze zich in als pedagoog, trainer en spreker

Eigen ervaringen

In haar dagelijks werk inspireert Minchenu meer dan alleen de mensen dicht bij huis of kantoor. Door heel het land zet ze zich in als pedagoog, trainer en spreker. De doelgroep is divers. Van jongeren in het algemeen en jongeren met een maatschappelijke achterstand tot professionals die met deze jongeren omgaan. Hierbij worden ook creatieve en theatrale activiteiten ingezet, want Minchenu weet wat muziek met mensen doet. Ook gevangenen, onder andere uit de Top600, neemt zij onder haar hoede vanuit pedagogische hoek.

Martine: “Ze weet mensen te raken, ook door haar eigen ervaringen.” De speld geeft Martine juist nu. “Tijdens de pandemie richt Minchenu zich ook op de kwetsbaren die niet vaak de media halen. Ze kijkt echt om naar iedereen.” Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver is ook trots op deze held. “Zij is een voorbeeld voor anderen. Juist in deze tijd is omzien naar elkaar enorm belangrijk. En dat doet Minchenu.

Een speldje aanvragen voor uw held? Kijk op www.wijamsterdam.nl.

Shirley Brandeis