Een speld voor avondkloktoezichthouders

Algemeen
Gewaardeerde bewoners Mustapha (links) en Ahmed (rechts) samen met Youssef Yaghdi.
Gewaardeerde bewoners Mustapha (links) en Ahmed (rechts) samen met Youssef Yaghdi. ((Foto: Pr))

NIEUW-WEST - Met de campagne Hou Van Je Held zet de gemeente hulpverleners en andere helden van de stad in het zonnetje tijdens de koude maanden. De coronatijd laat meer dan ooit zien dat veel mensen zich graag inzetten voor en omkijken naar de ander. Zij verdienen een applaus, een bedankje en de gemeente bedacht daarvoor de Amsterdamse Heldenspeld.

Vorige week donderdag kregen buurtbewoners die als vrijwilliger betrokken waren bij het toezicht in de wijk na de avondklokrellen in Osdorp een dankwoord op papier van burgemeester Femke Halsema en een speldje. Aan bewoner Youssef Yaghdi de eer dit op te spelden. Yaghdi is begeleider van de groep bewoners, die hij niet alleen rond de recente rellen maar ook vorig jaar tijdens de Ramadan en met Oud en Nieuw bijeenriep om de rust in de buurt te helpen bewaren. “Als er wat nodig is in de buurt, zijn ze altijd oproepbaar. Daarom verdienen ze een heldenspeld en erkenning,” aldus Yaghdi.

Rustig

“Toen groepen jongeren in Nederland, ook in uw buurt, de straat op gingen en de confrontatie met de politie opzochten, legde u zich er niet bij neer,” stond in de burgemeestersbrief. “U ging het gesprek aan, spoorde hen aan naar huis te gaan.” Met succes, weten we inmiddels. Het bleef na die avond in Osdorp rustig in de rest van Nieuw-West. Halsema: “In Amsterdam hebben we respect voor elkaar en elkaars eigendommen. En we zetten ons, zeker in deze moeilijke tijden, voor elkaar in. Zoals u heeft gedaan, en zeker weer zult doen als het nodig is.” Een fijne en geruststellende gedachte is dat voor de burgemeester.

Oorkonde

Ook voor Yaghdi zelf was er, in zijn functie van directeur van Yaghdi Advies & Verbinding, een eervol moment. De politie-eenheid Amsterdam overhandigde hem een oorkonde vanwege zijn inzet voor de buurt, met name op die bewuste avond van 25 januari 2021. “Samen hebben wij gestaan voor de vrede en veiligheid van onze stad,” staat op de ingelijste oorkonde. Yaghdi, trots: “Zodra ik een kantoor in Nieuw-West heb, gaat die aan de muur!”

Ook een speldje aanvragen voor uw held? Kijk op www.wijamsterdam.nl.

Shirley Brandeis