Korte film: ‘Iedereen alleen’ brengt bewoners samen

Algemeen
Een voorstelling aan de deur.
Een voorstelling aan de deur. (Foto: Lisa Maatjens)

NIEUW-WEST - Zolang de coronamaatregelen nog gelden, staat het Pop-up Theater Van Deyssel op nummer 91 in de straat waar het naar is genoemd leeg. Dat betekent niet dat er niet wordt gespeeld. Theatermaker Hanna Timmers, van Frascati Producties, bedacht als negende aflevering in de serie Radio van Deyssel een vierluik buiten de theatermuren, getiteld ‘Iedereen alleen’. Aanstaande vrijdag is de vierde aan de beurt: een oefening in alleen zijn.

Inzoomen op het individu. Dát doen de makers van ‘Iedereen alleen’. “In een tijd waarin je op jezelf bent teruggeworpen, heeft iedereen een eigen verhaal,” aldus Timmers. “Wij luisteren naar mensen uit de buurt die graag alleen zijn of juist ongewild geïsoleerd leven.” Ook gaan de theatermakers het gesprek aan met buurtbewoners die het idee hebben dat ze er alleen voor staan. De vraag die hierbij opkomt is: zou het eigenlijk niet helpen om het ‘alleen zijn’ te oefenen?

Opgepropt

Het eerste deel van ‘Iedereen alleen’ is een korte film, waarin Hanna Timmers zoekt naar manieren van contact maken in tijden van afstand. Ook blikt ze terug naar ruim een jaar geleden, toen ze met zeventig mensen opgepropt in het theatertje speelde. Corona was nog ver weg, wie het serieus ter sprake bracht, werd als overdreven aangemerkt. Inmiddels weten we hoe het is gegaan met de wereld. Ontmoeten werd als snel iets moeilijks, maar niet voor Timmers en collega’s. “Op allerlei manieren hebben we geprobeerd mensen toch te blijven ontmoeten. We zwaaiden, brachten bloemen, schreven gedichten, maakten een luisterwandeling in plaats van voorstelling in dat opgepropte theater.”

Jurk en gesprek

Weer iets maken zonder echt contact te hebben, leek een opgave. Het werd echter een indringend vierluik over alleen zijn, over vertelde en onvertelde verhalen. Met dus een film én met theatersolo’s op de stoep voor de huizen van bewoners. Bij elke voordeur werd opnieuw gespeeld. Bijvoorbeeld door Remco Melles, die een solo speelde gebaseerd op het verhaal van buurtbewoner Ruud, die Timmers en collega’s vertelde over zijn enorme liefde voor de muziek van Herman van Veen. In het derde deel speelde acteur Kyra Bououargane aan de deur het verhaal van Ilhame. Deze bevlogen ondernemer heeft een winkel aan de Lodewijk van Deysselstraat waar je niet alleen terecht kunt voor een mooie jurk, maar ook voor een goed gesprek en hulp waar nodig. Vindt Ilhame dat we in deze tijd steeds meer bij elkaar vandaan komen te staan of komen we juist samen?

Corona-proof experience

Komende vrijdag sluit het vierluik in de buurt af met de optimistische titel ‘Een oefening in alleen zijn’. Hierin wordt men door de jongste bewoners van de Van Deyssel uitgedaagd om het ‘alleen zijn’ op radicaal nieuwe wijze te oefenen. Het belooft een coronaproof experience voor één persoon in Pop-up Theater van Deyssel te worden. Voor wie nieuwsgierig is geworden, Timmers zint nog op een manier om alles - digitaal - voor een groter publiek over het voetlicht te krijgen.’

Zie ook www.frascatitheater.nl/popup-theatervandeyssel..

Shirley Brandeis